Explosionen natten till den 2 februari orsakade stor förödelse i och kring ett höghus i Storskogen. Bland annat förstördes husets hiss. Det ledde till att hyresgästerna tvingades ta trapporna i flera månader.

Sedan i mars sitter en 17-årig pojke häktad för sprängningen, misstänkt för bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse. Nu har en person till häktats: en 23-årig man.

– Det är en kille som är häktad sedan tidigare för en annan sprängning i Handen, säger åklagare Lukas Tigerstrand.

Dömd 17-åring

Handendådet ägde rum tre dagar efter sprängningen i Storskogen. I båda fallen misstänks 23-åringen för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

17-åringen som häktades i mars dömdes nyligen till sluten ungdomsvård i ett annat ärende. Enligt den domen hade han utan tillstånd hanterat sprängmedel som två andra tonåringar sedan placerat på en adress i Järfälla den 28 februari. De två blev avbrutna av polis och har nu dömts för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Dröjer till hösten

Pojken som är häktad för Sundbybergsdådet dömdes i sin tur för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, mot sitt nekande.

Också när det gäller sprängningen i Storskogen har den 17-årige pojken förnekat brott. Det gör även den nu häktade 23-åringen.

Åtal kan bli aktuellt till hösten, enligt Lukas Tigerstrand. Huruvida fler kan komma att häktas till dess är han tyst om:

– Det svarar vi inte på.