Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp 8 849 meter över havet.
Privat
Aprilsolen reflekterades i den vita snön när Jonas Parandian förra året sträckte armarna i luften för att fira att han nått berget Lobuches östra topp, 6119 meter över havet.
Där i Nepal föddes en dröm om nå ännu högre.
– När jag lärde känna de här sherpasarna och har varit på hög höjd har det gått väldigt bra, jag har känt mig väldigt stark. Men jag har ändå tänkt att Mount Everest var väldigt avlägset. Men de sa: ”Det där kommer du att fixa.” Då tändes något hopp.
De senaste året har träningen fortsatt.
– Jag var beredd att sälja lägenheten men fick in en stor sponsor. Jag kommer ändå att göra av med en hel del besparingar. Bokar du via resebolag blir det svindyrt, jag använder sherpasarans eget resebolag, det är lite mer spartanskt men kommer ändå kosta runt 1,5 miljoner kronor, säger han.
I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.
Johan Kristensen
Levde ensam i vildmarken
Efter några utfallssteg sätter han ner kettlebellsen på gymmets golv, öppnar dörren och spejar ut över Järlasjön.
Han har varvat klätterpass med löprundor runt Järlasjön, Sicklasjön och Källtorpssjön, rusher upp och ner för Hammarbybacken, intervaller på trappmaskin och assault bike.
Han har mött utmaningar tidigare. 2020 var han en av tio deltagare i tv-programmet ”Ensam i vildmarken” som visades på Discovery +. Under tre månader levde han då ensam i Nordnorge. Han klarade 36 dygn, men gick ner 18 kilo.
– Jag levde på fisk men fick inte i mig så mycket. En gång i veckan kom det ett läkarteam, de var de enda jag träffade. De tyckte att jag hade gått ner för mycket. Då var det bara en annan kille kvar.
Han har också testat hur länge han kan hålla andan under vattnet.
– Mitt rekord är drygt sex minuter. Jag gör det under så säkra förhållanden som möjligt. Jag har med en eller två kompisar. Jag måste komma till ett meditativt tillstånd. Du kan svimma och tappa medvetandet. Det är en stor risk att håll andan så länge, samtidigt är det intressant att utforska. Någon gång går du ut lite för hårt, nästa gång funkar det lite bättre.
”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.
Johan Kristensen
”Sjukt svårt”
Men han vet att den här utmaningen blir den tuffaste hittills.
Höjder över 8000 meter kallas dödszonen, människor kan inte vara där någon längre tid eftersom syret inte räcker till. Mount Everest är 8 849 meter högt.
– Det blir sjukt svårt. Det är ju världens högsta berg. Jag kommer att vara långt ovanför dödszonen, det är väldigt högt och väldigt tunn luft.
Den 9 april reser han till Nepal. Målet är att nå toppen på Mount Everest i slutet av maj.
– Jag tycker om utmaningar och det är fint att träffa folk från andra kulturer och testa mina gränser och se hur kroppen reagerar. Jag har tränat mycket andningsövningar på olika sätt, vi får se vilken hjälp det kan ge på hög höjd.
Kommer du att använda dig av syrgas?
– Med all säkerhet kommer jag att ha syrgas om jag inte känner mig exceptionellt stark.
Vad ser du fram emot mest?
– Det blir spännande att se hur kroppen reagerar. Samtidigt är det lite läskigt. Det är folk som dör på berget varje säsong. Ingen kan bära ner dig från toppen. Det gäller att veta var gränsen går och vända i rätt tid.