Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.
Petter Beckman
Träspånet sprutar från snickaren Pontus Granströms sågklinga i den urblåsta fyrarummaren på Södermalm, där väggarna undan för undan byter skepnad.
För hans arbetsledare Karl Nyström på byggföretaget Dryft är det mer hektiskt än vanligt. Sedan den 21 mars, då regeringen meddelade att rotavdraget ska höjas till 50 procent, har orderingången ökat markant.
– Vi märkte av det direkt när rotbeskedet kom, en jättepeak i efterfrågan. Våren och sommaren har vi alltid högtryck, och det här läggs ovanpå det, säger han.
För den som vill ha arbeten utförda innan semestern gäller det att agera blixtsnabbt, menar flera branschföreträdare. Om det inte redan är för sent.
Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.
Petter Beckman
Har gått i konkurs
Eftersom hundratals byggföretag – särskilt i Stockholmsområdet – har gått i konkurs under det senaste årets konjukturdipp, blir konkurrensen extra stor om de byggare som finns kvar.
Det är framförallt mindre renoverings- och byggprojekt som påverkas, eftersom taket för maximalt avdrag – 50 000 kronor – ligger kvar.
– Men om det är många familjer som exempelvis vill ha sina uteplatser fixade före sommaren kan det bli problem, säger Johan Deremar, nationalekonom på organisationen byggföretagarna.
Många kommer märka att det blir svårare att få in offerter.
Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.
Petter Beckman
Daniel Lindgren, medgrundare på byggföretaget Dryft, håller med om att det kan uppstå en flaskhals. Fortfarande finns det tillräcklig med ledig kapacitet hos byggföretagen i Stockholm, menar han.
– Problemet är att de som står med ledig kapacitet inte är vana att marknadsföra sig mot privata konsumenter. De har tidigare främst jobbat mot andra företag och har inte hunnit ställa om. Så för privatkunderna blir det svårt att hitta dem, säger Daniel Lindgren.
Hinner inte få hjälp
Samtidigt har de byggföretag som riktar sig mot privatpersoner redan orderböckerna fulla.
– Mycket går via kontakter och rekommendationer. För oss är det ganska mycket ett självspelande piano. Men generellt skulle vår bransch behöva bli bättre på att göra sig tillgängliga, säger Daniel Lindgren.
Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.
Petter Beckman
Det är toppen att regeringen stimulerar efterfrågan, menar Karl Nyström i lägenheten på Södermalm.
– Men många kommer nog märka att det blir svårare att få in offerter. Och svårare att hitta någon som hinner hjälpa till med projekteringen. Alla byggare är inte rustade för att ha sådana kontakter i förväg. När nu trycket ökar blir det mer "vi kommer om vi har tid", säger han.