Ester Nylander har precis kommit hem till Åsögatan efter studentutspringet och tre års plugg på estetiska programmet när Mitt i ringer upp. Avslutningen till trots ska hon tillbaka till skolan nästa vecka.

Hon ska nämligen hänga upp sitt porträtt av rektorn. Södra latin har en tradition att hedra rektorer med en oljemålning­. Den här gången heter hon Gabriella Björk, och är även skolans första kvinnliga rektor.

– De sökte efter någon som skulle göra porträttet och då frågade min bildlärare Richard mig om jag ville göra det, säger Esther.

– Jag tackade så klart ja! Det känns ju lite sjukt, stort och lite overkligt. Det är en stor ära, tidigare har det varit namnkunniga konstnärer som målat.

Södra latin har en tradition av att hedra rektorer som ska gå i pension med porträtt. Rektor Gabriella Björk älskar stockrosor.

Södra latin har en tradition av att hedra rektorer som ska gå i pension med porträtt. Rektor Gabriella Björk älskar stockrosor.

Privat

Hon och rektorn träffades och pratade lite. Rektorn gav henne bilder och berättade om sig själv och vad hon tycker om. Sedan satte Esther i gång.

Temat blev sommar, stockrosor och Skåne. Det tog en dryg månad att måla den nästan meterhöga tavlan.

– Jag bollade målningen mellan prov och plugg. Det tog kanske 90 procent av min fritid, över 100 timmar i alla fall. Jag satt nästan hela tiden varje dag när jag inte var i skolan. Men det var kul! När jag målar tänker jag inte på tiden, det kan gå en hel dag och kännas som två timmar!

Hur blev det?

– Jag försökte fånga blicken och ögonen. Bakgrunden är inte lika detaljerad. Det är varma färger och en naturlig bild. Ofta kan ju porträtt bli väldigt spända och inte så naturliga. Det här blev det inte så.

Vad sa hon när hon fick se det?

– Hon blev glad och det gjorde mig otroligt glad. Det var en lättnad­ och jag kände mig stolt. Jag har gjort små beställningar tidigare, till nära och kära som skickats med posten, men det var en helt annan känsla att få vara med och se personens reaktion.

Vill ha egen tavla

Rektor Gabriella Björk intygar att hon blev nöjd.

– Esther är en mycket begåvad elev som har gjort en fantastiskt fin målning, säger hon.

Porträttet kommer att hänga i skolans konferensrum tillsammans med målningar av tidigare rektorer som gått i pension.

– Jag skulle gärna ha ett eget exemplar­! Älskar Esthers förmåga att fånga en känsla och stämning, hon har verkligen öga för detaljer och en otrolig förmåga att gestalta stockrosor som jag älskar.