EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, skickade en videohälsning till Huddinges unga där hon uppmanade dem att gå att rösta. Det var Huddinges EU-samordnare som skickade en förfrågan och blev själv överraskad av gensvaret.

Men det blev inte någon Ursula von der Leyen-effekt. Valdeltagandet minskade i Huddinge precis som i resten av landet. Enligt det preliminära resultatet låg det på 50,8 procent, jämfört med 54,3 procent i förra EU-valet.

Huddinge följer den nationella trenden i övrigt. Miljöpartiet skrällde och blev tredje största parti. I Huddinge fick MP 15,8 procent av rösterna. I Stockholms stad blev MP det största partiet.

I Huddinge behåller Socialdemokraterna sin plats som det största partiet. Men Vänsterpartiet var det parti som ökade mest i Huddinge och landade på 11,7 procent av rösterna, jämfört med 6,5 procent i förra valet.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag tror att det beror på att vi har haft en ordentlig kampanj och vi har framför allt varit väldigt tydliga med vad vi vill i EU och pratat om klimatet, bra arbetsvillkor, bostäder och en human flyktingpolitik. Och vi är en tydlig röst mot högerpolitiken, säger Nujin Alacabec (V), oppositionsråd i Huddinge.

Nujin Alacabek (V), oppositionsråd i Huddinge.

Nujin Alacabek (V), oppositionsråd i Huddinge.

Stefan Källstigen

SD tappar mark – men ökar på ett par håll

Hon lyfter också fram Jonas Sjöstedt-effekten.

– Han har pratat med människor på gator och torg på ett enkelt sätt. EU är svårt och många vet inte vad de röstar till, säger Nujin Alacabec.

Samtidigt har valdeltagandet sjunkit?

– Ja, det är en utmaning vi har även i ordinarie val. Det är ännu mer problematiskt i EU-valet där folk inte känner någon anknytning. Vi måste leverera på det som lovas inför valen, annars är det inte konstigt att människor tappar tilltron till politiken.

V har dock lyckats allra bäst där valdeltagandet brukar vara lågt. I Flemingsberg södra blev V klart största parti med 36,8 procent av rösterna. Det var dubbelt så många röster som S, som var näst största parti.

Liberalerna har å sin sida gjort en bra kampanj i Vårby gård, där man gick från 0 procent till 2,3 procent av rösterna.

Precis som i resten av länet och landet backade Sverigedemokraterna. Det gjorde de även i Gladö-Lissma-Ådran, som är partiets starkaste fäste i Huddinge. I förra EU-valet fick de 30 procent av rösterna här, nu landade de på drygt 24 procent, enligt det preliminära resultatet.

Moderaterna backar på flera håll, även i områden där de traditionellt är starka som i Snättringe gård och i Sjöängen. I de här områdena har väljarna gått mot strömmen – SD har ökat något i både de här områdena.