Järva är den stadsdel i Stockholms stad där minst andel barn i årskurserna 1-9 har sökt något av stadens sommarkollon. Bara två procent av Järvas barn har sökt ett kollo i år.

För att locka fler arrangeras prova på-kollon en dag eller en helg i Stockholms skärgård. Eftersom få i både Järva och Skärholmen åkte på kollo utökade kulturförvaltningen antalet prova på-platser till drygt 300 förra året. 367 Järvabor anmälde sig till kollo då.

Inför 2024 ändrade kulturförvaltningen fördelningen och garanterade hela 900 platser till unga Järvabor. Järva stadsdelsförvaltning satsade då på marknadsföring och informationsträffar med vårdnadshavare. Men bara 327 Järvabor anmäldes till kollo – alltså ännu färre än året innan.

– Vi har haft träffar med kolloarrangörer, varit på festivaler och föreningsmässor. Att vi inte kan fylla platserna direkt är dock väntat eftersom det finns jättemånga platser nu, säger Susanne Johansson, enhetschef för fritid i Järva.

Tror du att vårdnadshavarna inte är bekväma med att skicka barnen på kollo?

– Det kan vara så, och jag tror att vi måste bli bättre på att förmedla vilken möjlighet det är att åka . Och att det rör sig om trygga platser med pedagogiska ledare.

Dagkollo är gratis

Inför nästa sommar vill Susanne Johansson vara ute i riktigt god tid.

– Så att familjer räknar med kollo när de planerar sin sommar. Vi behöver vända på alla stenar för att se vad vi kan göra ännu bättre. Till exempel arbeta ihop med andra som har många barn i sina verksamheter.

 Framöver skulle barn och vårdnadshavare kunna få möjlighet att besöka kollot innan sommaren för att se om det är något för dem.

Förhoppningen är att vårdnadshavare som ska arbeta under sommaren ska veta att kollo är ett alternativ.

– Det är en fantastisk möjlighet att träffa nya kamrater, uppleva naturen, bada i havet och lära sig att paddla kanot. Skapa sommarminnen. Kanske sova borta för första gången.

Något som lockat unga på andra håll i Stockholm är dagkollo. Sedan tre år tillbaka har det funnits dagkollo på Husby ungdomsgård.

Nu flyttar dock dagkollot till Rinkeby ungdomsgård.

– Järvas unga är välkomna till dagkollot och det kostar ingenting.