2012. Dyster till mods efter ett tandläkarbesök, där det konstaterades att hans tandkött var ilsket rött och hade dragit sig tillbaka på ett oroande sätt till följd av ett långvarigt snusande, knöt lidingöbon Bengt Wiberg inte näven i fickan.
I början av projektet tog Bengt Wiberg hjälp av tandläkare och forskare för att utveckla snuspåsen som är snäll mot tandköttet. Påsen är tillverkad av en klimatneutral bioplastfilm, en restprodukt från sockerrör. Foto: Privat.
Stefan Källstigen
Klippte och klistrade
Han gick hem och experimenterade i stället. Det tunna tepåseliknande pappret runt en prilla släpper igenom de ämnen som gör att snus, även tobaksfritt, svider och kan skada tandköttet.
Om man isolerar tandköttsidan av prillan med plåster. Vad händer då? Bengt Wiberg, då ekonomichef på Lidingö stads utbildningsförvaltning, klippte och klistrade med kirurgtejp, lade in en prilla och ja! Det sved inte mer men smakade fortfarande som han ville och nikotinet fanns kvar.
– Men det där var ju någonting jag ville gå och köpa, inte sitta och pyssla med hemma, säger Bengt Wiberg.
Patent i USA och Europa
Det var så idén till snuspåsen ”Sting Free” föddes. En idé som nu, efter flera års arbete, lett till ett patentgodkännande både i USA och Europa. Det omvittnat svårflirtade amerikanska patentverket, USPTO, har godkänt ansökan från Lidingö och den europeiska patentorganisationen, EPO, har utfärdat en avsikt att bevilja europeiskt patent i 39 länder.
– Det är jättestort, vi är jättestolta och glada, säger Bengt Wiberg.
Letar investerare
Nu är hans och sonen Daniel Wiberg, som är delägare i företagets mål att hitta investerare och tillverkare som kan få ut den svidfria portionspåsen från Lidingö till tobaksfritt snus på USA- och europamarknaden.
– Hade idén varit lite sämre hade jag inte orkat. För mig som ingenjör betyder patenten mycket. De innebär att vi granskats oerhört hårt. Jag har en enorm respekt för det, säger Daniel Wiberg.
Inga stillsamma promenader
Från ekonomichef i kommunal förvaltning till småskalig entreprenör och uppfinnare. Bengt Wiberg jobbar hårt men njuter i fulla drag.
– Jag älskar snus och jag ger aldrig upp, säger han.
– När du sade upp dig från ditt jobb trodde vi ju att du skulle gå i pension, promenera och läsa böcker, skrattar Daniel Wiberg.
Daniel beskriver sig som pessimisten – eller kanske realisten i duon.
– Vi kompletterar varandra, säger han.
Bättre att snusa än röka
Bengt Wiberg betonar att de inte ger några hälsogarantier. Men det faktum att snusarna, enligt statistik från SCB, är fler än rökarna i Sverige samtidigt som landet har jämförelsevis få tobaksrelaterade sjukdomar får honom att tycka att det vore en hälsoinsats att få rökare att gå över till snus.
Bengt Wiberg ar redan fått en del uppmärksamhet för sin munsnälla snuspåse. Extra stolt är han över att ha fått ”The Golden Leaf Award” vid Global Tobacco and Nicotine Forum i New York för kategorin ”Mest spännande nykomling i branschen”. Foto: Privat.
Stefan Källstigen
– Det är ju mycket mindre farligt att snusa än att röka. Jag tror att svidandet avskräcker. Alla svenskar som bjudit någon på snus utomlands vet vad reaktionen brukar bli! ” Fy fasen vad det sved!” Med vår påse är det problemet borta.
Hur ser du på den moraliska aspekten av att få folk att börja med en nikotinprodukt?
– Politiskt finns ett snävt synsätt på detta – Om vi får ner tobaks- och nikotinbruket sKa det inte finnas något som ersätter, det ska helst inte finnas någonting alls. Vi vill absolut inte att någon som är nikotinfri ska börja snusa. Det handlar om att rökare ska gå över till något mindre farligt.