Mittenstyret (S, C, MP, HP) presenterade i veckan sitt budgetförslag för 2025 som fått namnet "Ett Huddinge som håller ihop". I budgeten föreslås ingen skatteändring trots tidigare ekonomiskt utmanande år.

– Vi har haft ett tufft ekonomiskt läge, inte minst under föregående år som i högre utsträckning tyngdes av ökade kostnader för pensioner. Nu ser vi en viss lättnad, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Anna Z Ek

Det är välfärden som framför allt står i fokus i årets budget.

Mer pengar per elev

Barnkullarna i förskolan och grundskolan har minskat de senaste åren. Och enligt befolkningsprognosen kommer barnafödandet i Huddinge fortsätta att minska, vilket får konsekvenser för förskola och skola.

– Vi vill värna kvalitet och personal och så klart en hög personaltäthet. Det kommer att vara en stor utmaning framöver.

I somras stängdes den kommunala förskolan Gräshoppan i Snättringe på grund av en överkapacitet. I nuläget finns det inget förslag på att stänga eller slå ihop skolor. Men det är inget som utesluts i framtiden.

– Det går inte att förändra en organisation från en termin till en annan, det tar tid. Vi möter upp det nu genom att fortsätta med vår lärarsatsning i grundskolan och den utökas nu med ytterligare 20 miljoner, säger Sara Heelge Vikmång.

Förskolan Gräshoppan i Snättringe stängde i somras på grund av en överkapacitet. Och barnkullarna lär fortsätta minska de kommande åren.

Förskolan Gräshoppan i Snättringe stängde i somras på grund av en överkapacitet. Och barnkullarna lär fortsätta minska de kommande åren.

Pernilla Fagerström

Satsar på äldreomsorg

Samtidigt som det föds allt färre barn beräknas antalet 80-plussare i kommunen fortsätta öka under kommande år.

Föregående år har vård- och omsorgsnämnden haft ett ekonomiskt underskott, vilket styret nu vill få bukt med.

– Därför ger vi förstärkningar till vård-och omsorgsnämnden för att erbjuda personal en bra arbetsmiljö. Vi gör stora satsningar för att exempelvis öka språkkunskaperna bland personalen.

Det planeras även insatser som att utöka kultur-och fritidsutbudet för äldre, att på sikt bygga fler vårdboenden och utöka bemanningen inom hemtjänsten.

Förslag: fler feriejobb

Mittenstyret föreslår ett tillskott på 300 fler feriejobb sommaren 2025. En relativt stor ökning jämfört med årets 1 276 platser.

– Det ger ungdomar möjligheten att få lite arbetslivserfarenhet, kunna lägga till en rad på sitt cv och tjäna egna pengar. Det skapar möjligheter för framtiden, säger Sara Heelge Vikmång.

Oppositionen är kritisk till budgetförslaget. Moderaterna skriver i en kommentar till Mitt i att Mittensyret "sänker målvärdena för skolan och tar bort mål om budgethållning". Liberalerna menar att det borde satsas mer på skolan och får medhåll av Kristdemokraterna som ser brister i satsningar på vård och omsorg.