Nyligen avkunnade hovrätten sin dom om masskjutningen i Farsta. Fyra personer dömdes till långa straff; två av dem till livstid.
Samtidigt presenterar Farstapolisen statistik som tyder på att gängvåldets grepp i området nu håller på att försvagas.
Våldsbrotten, inte minst skjutvapenvåldet, har minskat kraftigt jämfört med 2022-23.
– Vi hade en temperaturhöjning inför sommaren men lyckades hantera eskaleringen. Vi lever med konflikterna men är aktiva i miljöerna vilket gör att vi beslagtar vapen och andra brottsverktyg kontinuerligt, säger Anders Djurestad, chef för Farsta lokalpolisområde där även Vantör ingår.
Han ser siffrorna som ett resultat av den kraftsamling mot skjutvapenvåld som polisen inledde förra hösten, i samverkan med bland andra socialtjänsten. Lagen om vistelseförbud har också blivit ett effektivt verktyg.
– Vi ser en nedgång i våldet på allmän plats. Individer som stått för väldigt många ärenden finns det åtgärder kring, säger Anders Djurestad.
Tryggheten har ökat i Rågsved.
Angie Gray
Tryggheten ökar
Det som syns i statistiken märks även på tryggheten i området. Det menar kommunpoliserna Mikael Sundberg och Peter Aasa. De nämner Farsta strand, Fagersjö, Rågsved och Hagsätra.
– Vi får tydliga signaler om förändring på platser som har upplevts som otrygga. En kvinna berättade för våra områdespoliser i Rågsved att hon vågar gå över torget igen. Näringsidkare som funderat på att flytta väljer att stanna kvar, säger Mikael Sundberg.
Enligt polisen har 7-8 personer belagts med förbud att vistas i Rågsved och Hagsätra. Det är personer som varit tongivande inom den lokala drogscenen.
– Om en kriminell konstellation slås sönder förändras tillvaron på platsen och för andra människor, säger Peter Aasa.
Har drogscenen flyttat någon annanstans?
– Den söker sig till andra platser men den minskar och blir inte lika påtaglig för människor i området.
Även i Farsta har våldsbrotten minskat.
Angie Gray
Färre ungdomsbrott
Polisen lyfter också fram samarbetet med socialtjänsten. Numera finns socialsekreterare på plats i polishuset på Mårbackagatan i Farsta.
– Vi har blivit flitigare på att skriva bra orosanmälningar så att socialtjänsten kan sätta in rätt åtgärder, konstaterar Mikael Sundberg.
Samarbetet har lett till att fler unga tas omhand och placeras på Sis-hem och Hvb-hem, vilket Mitt i nyligen skrivit om. Enligt polisen har det lett till färre anmälda våldsbrott bland unga.
Mitt i frågar de båda kommunpoliserna om de tycker att masskjutningen har förändrat Farsta.
– Det väckte så klart sorg hos många, och vrede. Men också knutna nävar i fickan, att ”det här är inte okej”, säger Mikael Sundberg
– Det är fler som hör av sig och tipsar oss nu. Folk är mer benägna att höra av sig till polisen, säger Peter Aasa.
Samtidigt som statistiken pekar åt rätt håll nu, vet poliserna att lokala konflikter lätt kan blossa upp igen. På tisdagskvällen sköts det mot en dörr i ett bostadshus i Bandhagen. Ingen person skadades och ingen är i nuläget frihetsberövad för skjutningen. Natten till i tisdags skedde en explosion i en port i Dalen.
– Vi måste vara ödmjuka. Det går åt rätt håll men vi förstår att det kan vända snabbt. Men jag vill påstå att vi är mycket bättre rustade att kunna möta det nu än för några år sedan, säger Mikael Sundberg.