– På ytan ser det redan klart ut, men mycket återstår att göra. Det handlar om alla delar – provning av utrustning, hopkoppling av alla system, och en massa kringarbeten. Och innan vi kan öppna tunneln ska den ha godkänts av Transportstyrelsen, säger Camilla Magnusson, projektchef E4 Förbifart Stockholm.
Kommer ni att hinna helt klart till hösten nästa år?
– Ja, tidsplanen ligger kvar, alltså någon gång under hösten. Mer exakt när hoppas vi kunna specificera i slutet av det här året. Vi måste också hinna skylta om väldigt mycket, och det gäller inte bara vår väg utan även vägarna i alla kringliggande kommuner.
Avlastar andra vägar
En fördel med att öppna sträckan mellan Häggvik och Hjulsta redan hösten 2026 är minskade restider och avlastning av de större omkringliggande vägarna. En annan är att trafikanterna får möjlighet till alternativa vägar.
– Om det till exempel skulle bli trafikstockningar på Rotebroleden så kan det här vara en alternativ väg, säger Camilla Magnusson.
Det handlar om ett område med högt tryck på det lokala och regionala vägnätet, förklarar hon. Genom att delöppna förbifarten avlastas utöver Rotebroleden även andra större omkringliggande vägar som till exempel Kymlingelänken och E18 Enköpingsvägen, främst öster om E4 Förbifart Stockholm mot Trafikplats Rissne.
Sträckan mellan Hjulsta och Häggvik är 3,5 kilometer lång, varav 1,8 kilometer går i tunnel.
Trafikverket
– Vi kan inte garantera att det aldrig kommer bli några köer, men vi räknar med att de i normala förhållanden kommer att bli kortvariga, säger Camilla Magnusson.
1,8 kilometer i tunnel
Hon berättar att Förbifart Stockholm i princip är byggd i två delar. På den södra delen, mellan Kungens kurva och Hjulsta, är det väldigt mycket kvar att göra så som bygg- och installationsarbeten.
– Där ligger vår grundplan kvar, att vi ska kunna öppna 2030.
Men mellan Hjulsta och Häggvik, en sträcka på 3,5 km, varav 1,8 km går i tunnel, har man alltså kommit längre och räknar med att kunna öppna redan 2026.