Satsningen på mer eko finns med i nästa års budget.
– Vi vet att ekologiskt generellt är dyrare, därför har vi vi valt att skjuta till fem miljoner kronor, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Victoria Johansson (MP).
Idag är knappt 30 procent av den mat som tillagas åt barnen i Solnas förskolor och skolor ekologiskt.
Målet är att det ska vara uppe i 50 procent om senast två år, när mandatperioden löper ut.
– Ekologisk mat som inte är besprutad eller innehåller gifter är bra både för den som äter den och för naturen och biologisk mångfald. Vi har ett mål om klimatneutral livsmedelshantering i de egna verksamheterna 2035, då är det här ett viktigt bidrag.
I matstrategin uttrycks att maten ska vara klimatsmart. Matsvinnet, som i Solnas skolor genererar flera tusen kilo matrester per månad, ska mätas och minska.
Tar över maten
2025 går skolmaten över i kommunal regi efter många år med Sodexo. Det är enligt Victoria Johansson en viktig pusselbit för att klara ekomålet.
– Det kommer att bli ett stort arbete med att handla upp livsmedel och välja ut de produkter som finns som ekologiskt. En del produkter blir särskilt viktiga för att det går åt i stora mängder, som mejeri och potatis, men även det som konsumeras i mindre mängd kommer man behöva titta på.