Filmstaden lämnar Stockholms klassiska biograf. Skandia-teatern, som nyss fyllde 100 år och ritades av Gunnar Asplund, brukar kallas för en av Europas vackraste.
Nu vill Stockholms filmfestival ta över driften med hjälp av en crowdfunding för filmälskare, likt Fågel Blå och Capitol.
– Vi har inte själva de ekonomiska musklerna för allt som behövs. Nu finns det risk att det blir kontorslokaler eller något helt annat, säger producenten Dharma Garde Palme.
De har hyrt biografen för sina festivaler i över 30 år.
– På 1990-talet drev vi Skandia och räddade den från att bli en skobutik. Då gick Triart in och tog över driften tillsammans med oss.
Kontrakt löper ut
Hyreskontraktet med fastighetsägaren Hufvudstaden går ut vid årsskiftet. Biografen har varit stängd för allmänheten i sex, sju år och bara använts för större möten och event.
– Skandia är en pärla, det här är otroligt tråkigt naturligtvis men vi har inte använt den på väldigt många år och det gör det svårt att ha kvar den. Vi har egentligen dragit på det här ett tag, säger Malin Lundstedt, operativ chef på Filmstaden.
Dharma Garde Palme, producent på Stockholms filmfestival hade invigt Skandia med "en magisk biograffilm som Cinema Paradiso av Giuseppe Tornatore, en riktig klassiker och hyllning till biografen som kulturell mötesplats, eller Sam Mendes Empire of light.
Stockholm filmfestival
Vad har den betytt för svensk film?
– Alla vet ju var Skandia ligger. Många som åkt långväga vill se biografen. Den är magnifik i alla aspekter, både som biograf och rent arkitektoniskt. Det är en riktig pärla på biografhimlen, definitivt!
Har du haft egna bioupplevelser där?
– Jag var på Nosferatu på 100-årsjubileet bland annat. Många fantastiska minnen!
Hufvudstaden byggde Skandia som en stumfilmsbiograf i nyklassicism på 1920-talet. I dag är den
k-märkt av högsta klass. Det är oklart vad som händer med biografen efter årsskiftet om inte Stockholms filmfestival får in tillräckligt med pengar.
”Vi ser gärna att lokalen kan användas som biograf och har just nu en nära dialog med Filmfestivalen som är intresserade av att hyra den”, skriver Frida Wijkström, affärsområdeschef på Hufvudstaden.
Skandiabiografen har en salong och ska ge publiken en känsla av att sitta i en festlig utomhusmiljö.
Filmstaden
”Många bäckar små”
Vad hyran skulle landa på är oklart men Filmfestivalen räknar med att det behövs mellan 2 och 30 miljoner kronor för att öppna biografen. Det senare vore för en topprenovering. Biografen skulle öppna för allmänheten med både guidade visningar och event, säger Dharma Garde Palme.
– Men film kommer alltid att vara det centrala. Vi brinner ju för bio! Det kommer in bidrag hela tiden från folk som visar sitt engagemang. Det är inga stora summor men många bäckar små.
Var ser du själv helst film?
– Jag har en väldigt nära relation till Skandia. Jag minns en festival för länge sedan när vi hade Twin Peaks-natt och man satt där med en filt över sig. Det var supermysigt.