Flickor i årskurs nio i Ekerö mår bättre än de gjort tidigare. Det visar siffrorna från Stockholmsenkäten.
På frågan om hur ofta de tyckte att det är riktigt härligt att leva svarade 51 procent av flickorna i nian ganska ofta eller mycket ofta. Det är en ökning med 12 procentenheter sedan förra mätningen 2022.
Färre tycker också att de inte duger. 35 procent av flickorna svarade att de ganska ofta eller väldigt ofta tycker att de inget duger till i 2024 års enkät, jämfört med 41 procent 2022.
Ekerö ligger högt
– Ekerös flickor ligger fortfarande högt när det gäller psykisk ohälsa i länet, men det här visar att det går åt rätt håll. Vi har fångat upp problemet, lyft det och sett att vi behöver agera, säger Lena Törnblom Löfquist som är samordningschef i Ekerö kommun.
Lena Törnblom Löfquist är samordningschef i Ekerö kommun.
Rodrigo Paras
Insatser har gjorts på olika håll, bland annat inom skolan, Ung i Ekerös mötesplatser och fältarbetare, och genom stöd till föräldrar vars barn inte vill gå i skolan.
– Det är många bäckar små. Alla enheter har inom sina verksamheter gjort vad de kan och tillsammans har det blivit resultat.
Vartannat år
Stockholmsenkäten kartlägger både det psykiska måendet och vanorna kring rökning, snus, alkohol och spel hos ungdomar i nian och i andra året i gymnasiet. Enkäten kommer ut vartannat år.
Det gör det till ett bra verktyg för att se trender, menar Lena Törnblom Löfquist.
– Men man ska inte stirra sig för blind på siffror för enskilda år. Det kan skilja sig mycket åt mellan årskullar utan att det visar på en trend. För två år sedan drack till exempel niorna mycket mer än årets nior.
Användningen av vitt snus har ökat stort sedan 2018, framförallt bland flickor.
Mostphotos
13 procent har använt narkotika
Däremot har narkotika blivit vanligare. Av Ekerös niondeklassare har 13 procent av flickorna någon gång använt narkotika. Här ligger Ekeröflickorna högst i länet tillsammans med Nynäshamn, Solna och Tyresö.
Vid senaste enkäten, för två år sedan, var den siffran nere på åtta procent bland Ekerös flickor.
– Flickorna har skjutit i höjden. Nu ligger de rätt mycket högre än pojkarna. Ekerö har alltid stuckit ut i länet men det har varit främst pojkar i årskurs två på gymnasiet som legat högt, men nu ökar flickorna sedan några år, säger Lena Törnblom Löfquist.
Hög tillgång
Dock har bara tre procent av eleverna någon gång använt narkotika under den senaste fyraveckorsperioden. Av de elever som inte har testat narkotika så har 19 procent av flickorna och 15 procent av pojkarna någon gång haft en möjlighet att prova.
– Det visar att tillgången är hög. Det är lätt att testa om du vill, men många säger nej och de flesta provar bara en gång eller två.
Det kan vara svårt för polisen att komma åt droganvändandet i kommunen, menar hon.
– Precis som med alkohol så sker det ofta på hemmafester och inte ute i offentligheten. Det händer i det dolda och då är det svårare att få syn på.