I samband med att Tensta konsthall visade utställningen Chronos – hälsa, tillgänglighet och närhet i fjol uppstod en diskussion bland medarbetarna: Vilka kommer egentligen hit, hur tillgänglig är kosten för personer med funktionsnedsättningar och vem är det offentliga rummet utformat för?
– Vi insåg att det knappt kommer unga personer med normbrytande funktionalitet. Då ställde vi oss frågan varför, och sedan funderade vi över hur vi kan förändra det. Vi är experter på samtidskonst, som tar upp frågor som har med samhället att göra, och ville forma en verksamhet grundad i det, säger Anna-Stina Ulfström, intendent på konsthallen.
Anna-Stina Ulfström är initiativtagaren bakom Studio Funk.
Wasim Harwill
Studio Funk
Det blev startskottet för vad som skulle komma att bli Studio Funk – ett projekt som dels ska tillgängliggöra både konsthallen, konsten och beskrivningar av konsten, men också locka personer, framför allt unga, med funktionsnedsättningar till konstrelaterade sammanhang.
– Det handlar mycket om att låta intresserade ur målgruppen upptäcka konsten på sina villkor och förutsättningar, men även om hur man skriver texter, vilka ord som används, hur man väljer att nå ut, säger Anna-Stina Ulfström.
De kommer arrangeras workshops, samtal, studiebesök och annat med målgruppen. Deltagarna kommer även få ge sin egen röst åt konsten genom att exempelvis producera audioguider.
Målet är att utveckla så mycket som möjligt av verksamheten tillsammans med målgruppen.
– Vi kommer till att börja med rikta oss till Järvabor. Vi har varit i kontakt med anpassad grundskola i Rinkeby, med LSS-boenden i Järva, dagliga verksamheter och andra inkluderande verksamheter, som 4 inclusion. I samtalen har det blivit tydligt att det finns ett hål att fylla just när det gäller kultur.
Gabriella Skarin vid den pågående utställningen Föreställ dig ett efter, som hon ska ha en öppen, anpassad konstvisning av den 18 december.
Jean-Baptiste Béranger
Många aktiviteter
Projektet inleds med en öppen visning den 18 december av den pågående konstutställningen Föreställ dig ett efter, för personer inom dagverksamhet och LSS-boenden.
Första onsdagen varje månad kommer det att vara program med träff på Tensta konsthall eller studiebesök för att se konst någon annanstans, för personer från målgruppen.
– Målet på sikt är att det ska bli minst en sådan träff i veckan, säger Anna-Stina Ulfström.
Anställd från målgruppen
Förutom Anna-Stina Ulfström, som projektleder det hela, har konsthallen även anställt en samordnare: Gabriella Skarin.
När Mitt i skriver om projektet är hon på resande fot, men har tidigare uttryckt stor glädje för projektet i ett pressmeddelande.
– Jag lever själv med olika funktionsnedsättningar och har haft enorm glädje av att introduceras till kulturen. I Järva finns inte så mycket aktiviteter för unga som bor på LSS-boenden och min dröm är att Studio Funk ska vara en tillgänglig dörr in i konstens värld, säger hon.
Gabriella Skarin har anställts som projektsamordnare för Studio Funk i Tensta konsthall.
Anna-Stina Ulfström