Det är på Lundskolan i Viksjö i Järfälla som en mellanstadieklass har 15 minuters lunchrast varje dag.

Något som Lisa Söderqvist, mamma till ett barn på skolan, har reagerat på.

– En kvart på dig att äta dig mätt, bara det är en stressfaktor. Barnen är ju stressade som det är i dag. Det är viktigt att få i sig näring för en bra arbetsmiljö, säger hon.

Varit så i flera år

Lisa Söderqvist har haft flera barn på Lundskolan. Hon berättar att korta luncher har varit ett återkommande problem.

– Prio är att barnen ska få lugn och ro. Skulle jag inte få rast på jobbet efter flera timmar, eller om jag skulle få 10 minuters lunch, skulle inte jag vara en trevlig människa, säger Lisa, som oroar sig för att hennes barn inte hinner få i sig tillräckligt med mat.

Finns riktlinjer

Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer för skolluncher rekommenderas det att elever ska ha möjlighet att sitta vid matbordet i minst 20 minuter.

– Man ska ha tid på sig att sitta ned och äta. Men också för att hämta mat, köa och ställa in disk, säger Emelie Elin, rådgivare på enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.

En forskningssammanställning som Livsmedelverket gjort visar att barn med längre lunch äter mer av huvudrätten, känner sig mättare samt äter mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

– Studierna visade också att barn med längre lunch pratade mer med varandra och i högre utsträckning rapporterade att de kände sig glada under lunchen jämfört med elever med kortare lunch.

Är det uppseendeväckande om en skolklass enbart har en lunch på 15 minuter?

– Det riskerar att bli stressigt för eleverna att hinna äta i lugn och ro, säger Emelie Elin.

Ska utöka lunchtiden

Men Livsmedelverkets rekommendationer är just bara rekommendationer. Det yttersta ansvaret för elevernas scheman ligger på huvudmannen eller rektorn för skolan.

Emil Lönn, rektor på Lundskolan, skriver i ett mejl till Mitt i att Lundskolan under flera år haft 15 minuters lunch på mellanstadiet, men att det har funnits möjlighet att stanna kvar i matsalen om eleverna inte hunnit äta klart. Tidigare har eleverna efter lunchen fortsatt med rast. Men det har förändrats i år.

"Vi har infört en gemensam, sammanhållen rast för mellanstadiet, vilket syftar till att förbättra och höja kvaliteten på vår rastverksamhet. Denna förändring har inneburit att inte alla klasser har sin lunch direkt i anslutning till rasten, vilket kan ha skapat viss oro", skriver han.

Han berättar att skolans schemaläggare sedan en tid tillbaka har jobbat med att hitta en lösning för längre lunch. Och beskedet om hur det blir råkar sammanfalla precis med den tidpunkt Mitt i kontaktar skolan. Lunchen förlängs med fem minuter redan nästa vecka.

"Denna förändring innebär att alla elever får tillräckligt med tid för att äta. Till hösten kommer denna ändring att vara permanent och vara på plats från starten av det nya läsåret".

Han vill poängtera att alla elever har haft möjligheten att äta sig mätta.

"Alla elever har haft chans att sitta kvar i matsalen om de önskat ta extra mat, och vi har försökt att tillgodose deras behov på bästa sätt", skriver Emil Lönn.

Emil Lönn, rektor på Lundskolan.

Emil Lönn, rektor på Lundskolan.

Exakta Photo AB

Hoppas på ändring

I dag finns det ingen lag som reglerar längden på skollunchen. Det vill Lisa Söderqvist se ändring på.

– Jag tycker att det borde vara samma regler för barn som för vuxna. Jobbar du en hel dag har du ju laglig rätt till 30 minuters rast. Hur är det rimligt att barnen ska äta på en kvart då?