Under förra veckan skickade Clara Dahlström ett mejl till sina kollegor. Hon var då inne på sista dagarna i tjänsten som biträdande rektor vid Bergshamraskolan. Skolan har tidigare haft stor omsättning på personal i ledningen, exempelvis slutar rektorn i augusti och flera tjänster har även dragits in. I sitt mejl beskrev Clara Dahlström bakgrunden till sitt beslut.

"För ett tag sedan tog jag det svåra beslutet att avsluta min tjänst i Solna stad Jag har funderat mycket fram och tillbaka men jag har svårt att ställa upp på det som krävs för att vara biträdande rektor i Solna och jag kan inte ställa upp på den ekonomiska situation vi är på väg in i", skriver hon.

Clara Dahlström menar även att hon känt sig styrd från förvaltningen.

"Under min tid på skolan har jag verkligen trivts med alla er kollegor men jag är förvånad över hur jag som chef styrs från förvaltningen. Jag har försökt göra min röst hörd men så som förvaltning och politik styr det inre arbetet här på skolan känns inte bra för mig vare sig i magen eller hjärtat", skriver hon.

Öppnar högstadium

Skolnämndens ordförande Eva Eriksson (S) är på resande fot när Mitt i söker henne, men hon svarar i ett mejl.

"Skolorna gör årligen justeringar i tjänsterna utifrån aktuellt elevantal. Det gäller alla skolor. I Solna har vi inte haft några uppsägningar utan skolorna samarbetar runt fördelningen av personal", skriver hon.

Eva Eriksson (S) är skolnämndens ordförande i Solna.

Eva Eriksson (S) är skolnämndens ordförande i Solna.

Solna stad

Nästa höst är planen att Bergshamraskolan ska utökas med högstadium, efter beslut av styrande politiker.

"Att skolan får en ny rektor påverkar inte öppningen av högstadiet vid Bergshamra. Vi lovade i valet att höja resurserna till Solnas skolor och öppna Bergshamraskolans högstadium. Vi håller vad vi lovar", skriver hon.

Situationen med flera avhopp och tjänster som försvinner kritiseras av Veronika de Jonge, Solnamoderaternas ordförande och skolnämndens andra vice ordförande.

– Det är alltid är utmanande situation när personer i ledande position slutar. Det skapar viss oro bland personal och föräldrar och blir ännu en anledning att inte välja Bergshamraskolan framåt, för man vet inte vad det är för ledarskap eller vad framtiden ska utvisa, säger hon.

Ny rektor klar

Veronika de Jonge tycker att utökningen av årskurser borde vänta.

– Man borde satsa på låg- och mellanstadiet för att stärka kvaliteten och höja nöjdheten där så att fler väljer att gå där, säger hon.

Enligt Solna stad har en ny rektor, som börjar innan nuvarande lämnar sitt uppdrag, rekryterats.

Mitt i har varit i kontakt med Clara Dahlström som avböjer att medverka i en intervju.