En av dem som till sin förvåning fick se kortegen var Joakim Guiance. Han kom i bil och skulle köra ut på Garagevägen i Hammarbyhöjden vid tolvtiden i lördags.

– Jag tror vi stod i närmare fem minuter. Det var en väldigt lång kortege, säger han och skrattar till.

Han fortsätter:

– Vi hade inte så bråttom så oss gjorde det inget, men de stoppar ju upp trafiken för den som ska på exempelvis jobb eller till sjukhus. Vi körde samma väg efter dem och det tog väldigt lång tid vid rödljusen. Jag kan tänka mig att en och annan blev förbannad.

Hammarbyhöjdenbon berättar att det inte bara var mopeder i kortegen. Bland annat såg han fyrhjulingar. Joakim Guiance bild är att majoritetena av de som körde var ungdomar.

VId Garagevägen i Hammarbyhöjden körde flera av förarna på fel sida refugen och på fel sida under bron.

VId Garagevägen i Hammarbyhöjden körde flera av förarna på fel sida refugen och på fel sida under bron.

Joakim Guiance

Vissa körde vårdslöst

Mopederna och de andra fordonen kom körande från flera håll runt om i Stockholm. På en video från Garagevägen i Hammarbyhöjden som Mitt i tagit del av syns hur flera åker på fel sida både refug och brofundament vid en tunnel på Garagevägen liksom på trottoaren.

Enligt polisen handlar det om en icke tillståndsgiven tillställning och polisen anmälde flera av förarna för trafikbrott. Fem personer anmäldes för olovlig körning och tre för vårdslöshet i trafik. Fem mopeder togs i beslag.

Polisen sätter också två trafikolyckor i samband med tillställningen, men ingen blev allvarligt skadad. Två personer greps i samband med detta.

"Därefter upplöstes allt"

De flesta av förarna verkade ha en träff i Frihamnen som mål. Även i juni ägde en sådan rum och enligt ett Instagramkonto för träffarna deltog då 1 300 personer. Enligt polisen var samlingen i Frihamnen denna gång över vid 15-tiden på lördagen.

– Därefter upplöstes allt, säger polisens pressekreterare Susanna Rinaldo.

Samtliga som misstänks för brott efter lördagen är ungdomar. Polisen har därför tagit kontakt med föräldrar och vårdnadshavare.