I slutet av augusti öppnade Mälarhöjdens ishall B, vid Mälarhöjdens IP. Ett efterlängtat tillskott för både hockeyspelare och konståkare, eftersom det råder brist på istider i Stockholm. Hallen kostade 145 miljoner kronor att bygga och är modern och energieffektiv. Men när Svenska hockeyförbundet besiktigade den i höstas upptäckte man en lång rad brister.
– Det är vanligt att vi upptäcker brister vid besiktningar. Men det här var många, med tanke på att det är en helt ny ishall. De flesta var inte så allvarliga men några innebar att säkerheten brast, säger Simon Stigenberg, anläggningsansvarig vid Svenska hockeyförbundet.
Sargen flexade inte
Allvarligt var att sargen var felmonterad och därför inte flexade. Det ökar risken för huvudskador om spelarna åker in i den. Dessutom var skyddsnätet, som ska hindra att publiken får puckar på sig, felaktigt uppsatt.
Båda dessa allvarliga fel har nu åtgärdats. En rad andra fel har också rättats till. Exempelvis var sjukvårdsrummet utan första förband och det fattades anslag om var hjärtstartaren sitter. Spelarbåsens bänkyta var också för kort och målburarna saknade en övre dyna.
– Vi genomför besiktningar av alla ishallar i Sverige för att upprätta hålla säkra, trygga och tävlingsmässigt rättvisa anläggningar. På så sätt kan vi också hjälpa kommuner att ställa krav på leverantörer och se till så de får vad som beställts, säger Simon Stigenberg.
Idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S) och Marlene Sever, projektledare vid fastighetskontoret, visade den nya ishallen för Mitt i inför invigningen.
Angie Gray
Måste söka dispens
Svenska hockeyförbundet gör sina besiktningar utifrån vad som krävs för seriespel. Det går att träna i ishallar som inte uppfyller kraven men för seriespel måste man söka dispens hos Svenska hockeyförbundet. Det måste man göra för Mälarhöjdens ishall B, eftersom en brist kvarstår: den ojämna belysningen. Den beror no fall-skenan i taket, som konståkarna fäster sig i med en sele.
– Skenan har monterats så att den täcker belysningen. Det skapar skuggbildning och gör att belysningen inte lever upp till regelverket. Det tar sin tid att montera om det. Därför måste man söka dispens, säger Simon Stigenberg.
Beskedet från fastighetskontorets pressavdelning är att belysningen ska monteras om sommaren 2025, eftersom isen måste tas bort under arbetet. Man betonar också att den nya hallen är en träningshall men att man gjort delar av den mer lik en tävlingshall, för att tillmötesgå önskemål om det.
Låst kafeteria
För klubbarna är ishall B ett lyft, men alla är inte helt nöjda. Det är en besvikelse att kafeterian är låst och måste bokas, oavsett om man vill ha den till kafé eller samlingsal/värmestuga.
"Vi är glada över att ha en ishall att träna och spela i men saknar bekvämligheter som föreningsytor, för att kunna känna att detta är vår hemmahall", skriver Viktor Wahlstrand, ordförande i M/B Hockey till Mitt i.
Viktor Wahlstrand, ordförande i M/B Hockey.
Angie Gray
Fastighetskontorets svar är att en kommersiell kaféverksamhet i hallen inte skulle bära sig. Därför blev det ett föreningskafé som bokas. För barn- och ungdomsverksamhet är bokningen gratis, andra måste betala.
"Att cafédelen är utformad på det sättet har också att göra med att den ska kunna användas även för möten och samlingar", skriver pressavdelningen.
När det gäller de många brister som krävt åtgärd svarar fastighetskontontoret att det inte är ovanligt att åtgärder måste göras i efterhand, i komplexa projekt.