När informationen om den nya åldersgränsen för akademilag gick ut till föräldrarna reagerade Susanne Celper och Anna Lundqvist ungefär likadant.
"Nej, inte AIK också".
Deras barn spelar i samma lag, P13, där elvaåringar nästa år kan börja tas ut till klubbens akademilag.
De saknar ännu information från AIK om hur uttagningen kommer att ske och hur många som kan bli aktuella. Men oron är väckt.
– Det är jättefin sammanhållning i laget, men så fort man slänger in ett mått av selektering och prestation så påverkar det laget och stämningen. Det blir ju det här: "vem kommer att väljas ut och vem blir kvar?". När vi pratade lite hemma frågade min son direkt om hans lag skulle splittras nu, det vill han ju inte, berättar Susanne.
Fotbollsföräldrarna Susanne Celper och Anna Lundqvist anser att det är för tidigt med selektering från tio års ålder. "Barn som är 12-13 är bättre rustade och har mer utvecklad självkänsla. Jag tror de klarar av att inte bli medtagen till ett akademilag på ett annat sätt", säger Susanne.
Stefan Källstigen
– Tio år är alldeles för tidigt att sätta den pressen på barnen, tycker Anna.
De anser att beslutet går emot AIK:s verksamhetsplan.
– Där står det att man har grunden i FN:s barnkonvention och barn och ungas välmående, säger Anna.
Vill inte kommentera
När Mitt i söker AIK för en intervju blir svaret att klubben inte gör fler kommentarer just nu och att det jobbas internt med att informera, planera och organisera för 2025.
"Vi behöver lugn och ro för att göra riktigt bra verksamhet för barnen", meddelar AIK:s föreningsledare Jonas Hägerhäll i ett sms.
Ålderssänkningen innebär att AIK ansluter till en struktur som redan används av andra lag i Stockholm.
I en tidigare artikel förklarade Jonas Hägerhäll att det handlar om att öka attraktionskraften och fostra fler elitspelare.
– Vi har sett under en tid att det varit spelare som väljer andra föreningar än AIK, och så vill vi inte att det ska vara, sa Jonas Hägerhäll då.
Enligt AIK har föreningen under en tid tappat spelare till andra föreningar, en trend de hoppas vända när de startar tidigare akademilag.
Angie Gray
Det finns åsikter både för och emot.
– De familjer som tänkt söka sig till akademilag i DIF eller Brommapojkarna är såklart positiva. Men jag har alltid varit stolt över att AIK varit en av få stora klubbar som stått emot tidig selektering, den allmänna idrottsklubben, säger Susanne.
Hon syftar på att AIK för åtta år sedan valde att höja åldersgränsen till 13 år för akademin.
– AIK var också stolta över det. De hade lyssnat in forskningen om barnidrott och folkhälsa, gjort en riskanalys och tagit ett genomtänkt beslut. Det här känns tvärtom ganska ogenomtänkt. Var finns en riskanalys att kolla på? Känslan är att AIK gör en sak bara för att alla andra klubbar gör det.
Tränare ifrågasätter
Förändringarna har även väckt frågor och oro hos tränare i barn- och ungdomsverksamheten.
– Upplevelsen är att man går tillbaka till en struktur som bidrog till att barn och ungdomar inte mådde bra. Elit och barn hör inte hemma i samma mening tycker jag. Vi är flera som inte förstår beslutet, säger en av dem.
Tränaren vill inte öppet kritisera beslutet och därför vara anonym, men vill lyfta den risk hen ser kring avhopp bland både barn och tränare.
Tränaren ifrågasätter samtidigt nyttan med tidig selektering, att det är svårt att veta hur en tioårings fysik, teknik och intresse för fotbollen utvecklas långsiktigt.
Hen förstår inte heller oron kring klubbens påstående att akademin har tappat attraktionskraft.
– Det kanske finns underlag och att ledningen har sett något vi inte ser. Men då behöver det kommuniceras tydligt, särskilt då forskningen talar emot tidig selektering, att det ökar risken för stress och avhopp.
Extra stimulans
AIK har understrukit att förändringen inte handlar om att förbättra resultaten i barn- och ungdomsfotbollen. När de började med akademiträning efter sommaren var det för att erbjuda "extra stimulans" åt de som behöver.
Anna Lundqvist och Susanne Celper anser att AIK redan erbjuder extra stimulans för barn som vill spela mer, som extraträningen på onsdagar som flera i sönernas lag går på utöver de ordinarie två träningarna i veckan.
Stefan Källstigen
Susanne och Anna påpekar att det redan erbjuds, i form av extraträningar för barn som vill samt rotationsträning där man kan få träna med äldre.
– Jag menar att det redan finns möjlighet till extra stimulans utan selektering. Motivet till den här förändringen är något helt annat än barns välbefinnande, säger Susanne.
Hon har även en sjuåring som spelar fotboll i AIK. Nästa år blir kullen aktuell för uppdelning utifrån kunskapsnivå i vissa övningar enligt den nya strukturen.
– Det har vi inte ens pratat om hemma. Att dela upp så små barn känns väldigt främmande.
Liberalerna kräver att att Solna agerar mot AIK
Liberalerna kräver att Solna markerar mot AIK:s beslut om selektering av tioåringar och att staden även överväger att dra in kommunala bidrag till följd av förändringen.
– Oklokt att dra förhastade slutsatser, anser kultur- och fritidsnämndens ordförande Sandra Lindström (V).
Förra veckan presenterade AIK en ny strategi för sin ungdomsverksamhet.
Den del som fått mest uppmärksamhet är sänkningen av åldersgränsen från 13 till 10 år för selektering till akademilag.
Nu vill Liberalerna i Solna att staden markerar mot klubbens beslut och "helst förmår dem att tänka om".
– Det är inte okej med selektering i så tidig ålder. Det är barn vi pratar om, säger kultur och fritidsnämndens andre vice ordförande Marianne Damström Gereben (L).
Liberalerna menar att metoden skapar prestationskrav som leder till stress, försämrad självkänsla och många avhopp.
– Vi lever också i ett samhälle där väldigt unga pojkar rekryteras till gäng, det gör det ännu viktigare att hålla kvar och omfamna dem, inte selektera dem, menar Marianne Damström Gereben.
Solnas politiska ledning måste föra en "seriös diskussion" med AIK, tycker Liberalerna. Partiet lyfter att det även bör övervägas om klubbens barn- och ungdomsverksamhet, en stor mottagare av aktivitetsstöd, ska erhålla kommunala bidrag om de inte kan garantera sunda träningsmiljöer.
"Känns tryggt"
Men kultur- och fritidsnämndens ordförande Sandra Lindström (V) tonar ned.
– Vi hade ett möte med AIK i går eftermiddag för att lyssna in deras resonemang. Det känns tryggt och bra att vi har en god dialog så att vi kan följa frågan på ett bra sätt.
Lindström har inte någon direkt åsikt för eller emot förändringen som görs i AIK, det får stå för dem, menar hon.
– Vår prio är barnens välmående. I de svar vi fått från AIK är det väldigt tydligt att de tar frågan på stort allvar. Jag tycker det är oklokt att dra förhastade slutsatser innan vi vet hur det blir. Men som sagt, vi kommer att följa frågan på nära håll.
Att dra in kommunala bidrag är inte aktuellt, meddelar Sandra Lindström.
– För det krävs att man inte följer Solna stads regelverk. Vår bedömning är att AIK inte bryter mot det.
Vår prio är barnens välmående. I de svar vi fått från AIK är det väldigt tydligt att de tar frågan på stort allvar
Liberalerna säger sig vara ledsna över AIK:s förändring med tidigare selektering. Nu vill de att staden sätter ned foten mot AIK och "helst förmår dem att tänka om".
Johannes Äng
L: Se över kommunens bidrag till AIK
AIK: Därför sänks åldersgränsen för elitlag
AIK bekräftar nu ändringarna i sin ungdomsverksamhet – spelare ska selekteras från tio års ålder.
– Den som vill spela fotboll med sina kompisar ska få göra det, vill man bli en Alexander Isak så ska man kunna bli det också, säger AIK:s Jonas Hägerhäll.
AIK har enligt uppgift till Mitt i redan "smygstartat" den inriktning som nu alltså bekräftas.
Klubbens förändringar inom ungdomsverksamheten innebär att åldern för selekterade akademilag sänks från 13 till 10, vilket innebär en tillbakagång till reglerna som fanns före 2017.
– Vi har sett under en tid att det varit spelare som väljer andra föreningar än AIK, och så vill vi inte att det ska vara. Vi vill att alla ska kunna spela och utveckla sin fulla potential hos oss, säger AIK:s föreningschef Jonas Hägerhäll.
– Den som vill spela fotboll med sina kompisar ska få göra det, vill man bli en Alexander Isak så ska man kunna bli det också.
Men när ni höjde er åldersgräns för sju år sedan hänvisades till barnens välmående och forskning om barnidrott. Tror ni inte på det längre?
– Det finns mycket forskning i det här ämnet. Vi utvärderar kontinuerligt verksamheten och har nu sett att vi tappat i attraktionskraft hos de som vill spela mer fotboll.
Ser ni någon risk för ökat stress och press bland barn och unga?
– Nej, vi jobbar jättemycket med ”AIK-stilen”, ett värdegrundsarbete som börjar från att barnen är fem år; hur är vi mot varandra och hur uppfattas vi? Det genomsyrar alla våra idrotter.
Jonas Hägerhäll kom till AIK i början av året efter 20 år som klubbchef för Solna Sundbybergs simsällskap 04.
Stefan Källstigen
Jonas Hägerhäll betonar att beslutet inte berör någon stor del av de barn som spelar, det kan röra sig om max tio stycken i en kull på 140 elvaåringar, säger han.
Klubben framhåller också i ett pressmeddelande på sin hemsida att det inte finns något "självändamål i att resultatoptimera inom barn- och ungdomsfotboll – tvärtom antyder orden ’akademi’ och ’spelarutbildning’ att spelarna är i lärande och inte färdiga".
Vad gäller uppgifter om att AIK ska ha scoutat barn från andra klubbar, säger Jonas Hägerhäll att AIK är måna om att följa de principer som reglerar spelarflyttar och som alliansklubbarna i Stockholm har satt upp ihop.
Nya strukturen
Den nya inriktningen innebär att AIK kommer att ha akademilag för barn från tio år.
Utöver det kommer klubben att erbjuda nivåanpassad verksamhet mellan 8 och 9 år, en "öppen akademi", för att erbjuda de spelare som önskar att spela mer än den vanliga lagträningen.
AIK
AIK går ut med nyheten om att sänka åldersgränsen för selektering av spelare från 13 till tio år.
Claudio Britos
AIK: Därför sänks åldersgränsen för elitlag
Larmet: Elitlag för 10-åringar skadar AIK
2017 höjde AIK Fotboll åldersgränsen till 13 år för sina elitlag.
Nu uppges klubben vara på väg att skapa elitlag för 10-åringar.
En källa med god insyn i AIK:s ungdomsfotboll befarar att en sådan ändring kommer att leda till stress och oro.
Sportbladet var först med att rapportera om att AIK planerar att sänka åldern för sina elitlag, från 13 till 10 år.
Klubben vill inte kommentera, men i ett sms till Mitt i skriver kommunikationschefen att "AIK Fotboll ser över inriktningen för både akademiverksamheten och ungdomsverksamheten i stort", samt att en strategi kommer att presenteras under veckan.
Enligt en person med god insyn i AIK:s ungdomsfotboll har AIK redan "smygstartat" och bjudit in 10-åringar för akademiträning. Personen ser en risk för ökad stress och oro bland ledare, barn och föräldrar och tror att sänkt ålder kommer få AIK att tappa både spelare och ledare.
– I de sista kullarna som blev selekterade in i akademin vid nio års ålder, de som är födda 06-08, blev det en väldigt dåligt utfall. Ett av lagen behövde helt läggas ned, i de övriga lagen finns endast en handfull spelare från selekteringen vid nio års ålder kvar.
Sänkte åldern
Flera Stockholmsklubbar, som Djurgårdens IF och Hammarby IF, har idag akademilag för tioåringar. Det hade även AIK, men 2017 beslöt man att höja gränsen "för barnens välmående" – från 9 år för pojkar och 11 år för flickor, till 13 år. Beslutet fick stor uppmärksamhet.
Enligt Aftonbladets uppgifter har AIK nu börjat scouta barn till nya topplag från andra föreningar. Apollon Solna FK hör till de som uttrycker oro inför en sådan utveckling.
Mitt i:s källa säger att det stämmer att initiativ tagits för att få över talangfulla barn och menar att det strider mot överenskommelser med andra föreningar.
AIK:s ledning betonar å sin sida i Aftonbladets artikel att de följer förbundets regler och riktlinjer kring rekrytering av spelare. De säger även att klubben följer de överenskommelser de har med föreningar som AIK samarbetar med.
Omdebatterat
Selektering eller toppning inom barn- och ungdomsidrott är en omdebatterade fråga. En fördel som lyfts är att det ger unga spelare chans till utmaning och utveckling.
De nackdelar som lyfts handlar ofta om stress och om att "bortvalda" barn och unga tenderar att slutar spela. Svenska fotbollförbundet rekommenderar ingen selektering före 15 års ålder.
Sedan 2017 har AIK Fotboll 13-årsgräns till sina elitlag. Det uppges vara på väg att ändras. AIK avvaktar kommentar innan en strategi kommuniceras senare i veckan.
Mostphotos
Larmet: Elitlag för 10-åringar skadar AIK
I slutet av året kommer AIK att hålla ett stormöte för alla vårdnadshavare där upplägget presenteras mer i detalj.