Stockholms fotbollförbund, en del av Svenska fotbollförbundet, har ingen åsikt för eller emot AIK:s nya åldergräns. Runt 20 klubbar har redan selektering och/eller akademilag för unga åldrar, säger Jamshid Masori, chef för förbundets fotbollsavdelning.

– Riksidrottsförbundet har ju stipulerat 13 år, men vi utgår från att varje förening gör en sammantagen bedömning om vad som är bäst för deras verksamhet.

Ingen trend

Han konstaterar att AIK:s höjning av åldergränsen till 13 kring 2016 fick uppmärksamhet men att det inte startade någon trend som många klubbar följde efter.

– AIK var ganska unika där och då. Att de gör den här förändringen nu ser vi snarast som att de testat ett annat sätt, utvärderat och gått tillbaka.

Enligt Jamshid Masori får inte förbundet signaler om att barns hälsa är negativt påverkad i klubbar som har tidig uttagning till sina akademilag.

– Nej, det är inte så att det skjuter i höjden. Oftast är det inte selekteringen i sig som skapar pressen, utan vi vuxna som lägger in värderingar och som sätter press på barnen. Alla föräldrar, selektering eller inte, bör ta ett steg tillbaka och låta tränarna skapa trygga träningsmiljöer.

Varför har selektering blivit en känslig fråga?

– Det har blivit det i Sverige medan det i Europa nästan tas förgivet att en viss procent selekteras. Varför är svårt att veta, det läggs in så mycket olika saker; resultat, mental ohälsa. Fotboll är en enormt stor sport, det ryms mycket känslor och åsikter.

– Det finns också tolkningsutrymme när det gäller selektering. Därför är det så viktigt att föreningar förankrar ordentligt med vårdnadshavare så att de vet vilken fotbollsmiljö deras barn befinner sig i.