Det börjar ljusna för Stockholms ungdomar. Det stod klart i dag när Socialdemokraternas Alexander Ojanne och Emilia Bjuggren presenterade resultaten av Stockholmsenkäten 2024.

Efter flera års negativ utveckling, där den psykiska ohälsan nådde rekordhöga nivåer förra mätningen, ser man nu tecken på förbättring, särskilt bland flickorna.

I årets mätning uppger 59 procent av flickorna att de "ganska eller väldigt ofta tycker att det är härligt att leva", en ökning jämfört med förra mätningen, där endast 48 procent av grundskoleflickorna och 57 procent av gymnasieflickorna kände så.

– Jag blev väldigt glad när jag såg det här lyftet och att fler flickor upplever att livet är härligt. För första gången ser vi början på ett trendbrott, säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd.

Mår sämre än pojkar

Trots de positiva signalerna är flickornas psykiska hälsa fortfarande sämre än pojkarnas. I grundskolan svarade 70 procent av pojkarna att de upplever livet som härligt, medan motsvarande siffra i gymnasiet är 68 procent.

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd Stockholms stad.

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd Stockholms stad.

Klara B Orreteg

Bjuggren pekar på flera faktorer som bidrar till ungdomarnas psykiska ohälsa:

– Det handlar mycket om prestationskraven i skolan. Väldigt många ungdomar uppger att de mår dåligt av detta. Men det beror också på sociala medier och pressen på hur man ska se ut och hur man ska lyckas.

Fler känner sig trygga

Stockholmsenkäten visar även på positiva trender inom andra områden. Kriminalitet och brottsutsatthet bland ungdomar har minskat markant sedan början av 2000-talet, särskilt bland pojkar.

– Ungdomskriminaliteten blir grövre men med färre utförare, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.

Andelen elever som uppger att de använt hot eller våld är nu nere på historiskt låga nivåer, med en tydlig minskning bland grundskolepojkarna från 26 procent 2006 till 12 procent i årets mätning.

Även andelen elever som burit vapen har minskat stadigt, från 24 procent år 2002 till 10 procent i år. Samtidigt känner sig fler ungdomar, särskilt flickor, tryggare i sitt bostadsområde.

– Trots den samhällsutveckling vi lever i, så ser vi rätt mycket positiva saker också. Barn konsumerar mindre alkohol och tobak, och visar på en bättre psykisk hälsa. Det ljusnar för Stockholms ungdomar, säger Ojanne.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Naomi Grossman

Spelmissbruk ökar

Trots dessa ljusglimtar framhåller Ojanne att det fortfarande finns utmaningar som måste tas på allvar. Enkäten visar bland annat att spelmissbruk ökar bland unga, anmälningsbenägenheten av brott har minskat och att fler ungdomar använder lustgas.

Att fler unga utvecklar ett spelberoende redan i grundskolan är oroande, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

– De riskerar att sätta sig i skuld och göra sig till lätta byten för gängkriminella. För att stoppa gängen måste föräldrar vara mycket uppmärksamma på om pengar försvinner iväg till spel, säger han.