För två år sedan var det maktskifte i kommunen. Flera borgerliga partier hamnade då i opposition för första gången på många år. Men det innebar inte att de lutade sig tillbaka och rullade tummarna. Tvärtom har de visat sig vara väldigt flitiga motionärer. Med det menar vi inte hur ofta de är ute i motionsspåret, utan hur ofta de lägger förslag i fullmäktige, så kallade motioner.
Och antalet motioner har rusat i höjden. 2022 lades 7 motioner, 2023 var det 47 och under årets tio första månader har 30 väckts.
Den stora mängden motioner under de senaste två åren har bidragit till längre handläggningstid. Målet är att motionerna ska handläggas inom ett år från det att de väckts. Men det har man inte klarat nu.
Efter oktobers utgång fanns 36 obesvarade motioner. Tanken är att majoriteten av dem ska behandlas under det första halvåret 2025.
Liberalerna har lagt 10 av dem.
– Det är viktigt för oss att vara en konstruktiv opposition och motioner är ett viktigt demokratiskt verktyg. Det är ett sätt att komma med konstruktiva förslag och inspel till hur Huddinge kan bli bättre, säger Carl Otto Engberg (L), oppositionsråd.
Liberalerna har motionerat om allt från lekpark i Högmora, till skärmförbud i förskolan och bättre skyltning i Stuvsta. Men har allt det här motionerandet lett någonstans?
– Nu planeras en lekpark i Högmora. Mängder av Högmorabor har engagerat sig, det har lagts Huddingeförslag och vi har motionerat. Jag kan konstatera att det är efter det som det sedan har kommit ett konkret förslag. Det händer saker när vi motionerar, säger Carl Otto Engberg.
Finns det en risk att ni lägger för många motioner?
– Det är klart att det kan finnas risker. Vi lägger inte motioner för läggandets skull, det viktiga är innehållet och vi vill inte överanvända kommunens resurser på något sätt. Men det är också bekymmersamt att handläggningstiden är så pass lång, säger Carl Otto Engberg.
När det gällde förslaget att begränsa skärmar i förskolan blev svaret att det enligt skollagen är rektorerna som beslutar om vilka pedagogiska verktyg som ska användas.
Borde ni inte ha kollat upp det innan?
– I dag står det i kommunens styrande dokument att förskolebarn ska bli aktiva digitala användare. Vi tycker det är helt fel och i efterhand är det kanske det vi borde sett till att försöka ändra på.