När senaste statistiken för Stockholms bostadspriser presenterades i början av juli visade den att priserna ökar i innerstaden för sjunde månaden i rad, även om uppgången inte var lika stor som i våras.

För Hässelby/Vällingby, som det senaste året haft en prissänkning på 6,6 procentenheter, har det nu börjat vända uppåt. De senaste tre månaderna hade sänkningen minskat till 0,1 procent. Spånga/Kista har de senaste året haft en prissänkning på 4,8 procent, men har de senaste tre månaderna legat på 0,4 procent.

Att Spångas statistik bakas ihop med Kistas blir dock lite missvisande enligt Deedar Hadi, som jobbar som jobbar som mäklare på Fastighetsbyrån i Hässelby, Vällingby och Spånga.

– Priserna i Spånga har inte alls minskat på samma sätt som i Kista.

Passar på innan räntan sänks

Hon har märkt av förändringar på marknaden ända sedan räntan sänktes i maj.

 – Det har haft en positiv effekt med större efterfrågan på våra objekt och fler säljare som är intresserade av att dra igång processen.

Störst är intresset för villor och radhus.

  – Men vi gör affärer hela tiden, trots att det är juli. Så det känns ljusare på marknaden. Vi säljer fler objekt och får lite bättre betalt för dem.

Även Jaime Markenbjörk på Husman Hagberg märker av en liten prisuppgång. Hans känsla är att fler passar på nu i juli på grund av att räntan förväntas sänkas ytterligare i augusti, vilket skulle kunna höja priserna ytterligare.

De områden som genererar störst intresse enligt honom är Hässelby södra villastad, Solhem i Spånga samt rad– och parhus i Vällingby.

 – Spekulanter och köpare är mer aktiva nu och vi behöver inte längre utbilda kunderna om marknadsläget. De flesta är pålästa och vet till exempel att många bostadsrättsföreningar har behövt höja avgifterna.

Deedar Hadi jobbar som mäklare i Hässelby, Vällingby och Spånga.

Deedar Hadi jobbar som mäklare i Hässelby, Vällingby och Spånga.

Fastighetsbyrån