I hörnet av Jakobsbergs bibliotek sitter Ayan Sharma, 7, och bläddrar i två böcker parallellt. En om rymden och en om spelet Roblox.

– Man kan lära sig grejer. Hur man kan åka till Mars till exempel, säger Ayan.

Bredvid sitter mamma Apurva Sharma. Varje gång de är i centrum kommer de hit, berättar hon.

– Det började när han var tre år och han var hemma sjuk. Han älskade de färggranna bilderböckerna, säger Apurva Sharma.

Här lånar färre barn böcker

Men det är inte alla som hittar till biblioteket.

Förra året hade 15 procent* av alla Järfällabor under 18 år lånat eller reserverat en bok på ett eget lånekort, visar statistik från Kungliga biblioteket. Det är färre än i riket i stort (22 procent) och i länet (17 procent).

Barnbibliotekarierna Caroline Thorstensson och Freja Arvidsson har märkt att barnen efterfrågar lättare läsning.

– Intresset för böcker är inte lågt bland de barn vi träffar. Men jag tänker att det efterfrågas böcker som är lite lättare att komma in i. Det finns mycket annat som konkurrerar med lästid, säger Freja Arvidsson, barnbibliotekarie på Jakobsbergs bibliotek.

"Man läser gärna lite luftigare text för att orka med att läsa en stund", säger Caroline Thorstensson, barnbibliotekarie på Bas Barkarby. Till högre: Freja Arvidsson.

"Man läser gärna lite luftigare text för att orka med att läsa en stund", säger Caroline Thorstensson, barnbibliotekarie på Bas Barkarby. Till högre: Freja Arvidsson.

Henrik Lindstedt

Ylva Bjelle, gruppledare i Kristdemokraterna, tycker att kommunen måste göra mer för att nå fler barn.

– Jag tänker att det finns vissa barn som inte kommer i kontakt med biblioteket. Barn som inte går i förskola, till exempel. Mitt mål är att man ska hitta de barnen innan skolåldern. För det är då man behöver bygga upp sitt ordförråd, exempelvis genom godnattsagor, säger hon.

Mer uppsökande

I en motion till kommunfullmäktige har Ylva Bjelle föreslagit att kultur-, demokrati- och fritidsnämnden får ett särskilt uppdrag att säkerställa att fler barn hittar till biblioteket.

Hon vill bland annat att biblioteken ska arbeta uppsökande.

– Det kanske kan vara i samverkan med BVC, Järfälla språkcentrum eller i samarbete med Mammaambassadörerna på Huset på höjden, säger hon.

Ylva Bjelle, gruppledare för Kristdemokraterna i Järfälla.

Ylva Bjelle, gruppledare för Kristdemokraterna i Järfälla.

Rickard L Eriksson

Lådcyklar och skolbesök

Barnbibliotekarierna Freja Arvidsson och Caroline Thorstensson säger att de redan jobbar uppsökande.

De är ute i förskolor och skolor, har biblioteksvisningar för sexåringar och fjärdeklassare. På somrarna åker de till lekparkerna med en lådcykel full med böcker.

– Vi hade gärna gjort mer. Men det kräver personal. Vi håller ju öppet biblioteket samtidigt som vi till exempel står i en park och har ett pop up-bibliotek eller är ute på en förskola, säger Freja Arvidsson.

*Siffran används av Kungliga biblioteket för att jämföra mellan kommuner. Föräldrars lån till barn är inte inräknade.