I höst är det 40 år sedan den första nationella bomässan i sitt slag hölls i Sverige.
Platsen var Upplands Väsby och hisnande 190 000 besökare såg mässan under fyra försommarveckor 1985. På invigningen var även kungen på plats.
Kungen anländer till Runby och Bomässan i Upplands Väsby, Bo85.
Ove Kildetoft/Malmö museum.
Mässan var banbrytande på flera sätt och visade upp nybyggda bostadshus, i dag välbekanta områden i Väsby som småhusområdet i Runby backar, Vaxmyra koloniträdgårdsområde och Carlslund.
Betytt mycket för Väsby
– Bo 85 har betytt väldigt mycket för Upplands Väsby och för Väsbyhem. Mässans tema ”Bygg för gemenskap” visade bostadsbyggare och arkitekter att Väsby var föregångare i ett nytt sätt att bygga bostäder som satte de boendes miljö och trivsel i fokus, säger Roland Storm (VB), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.
Bo85 i Upplands Väsby.
Privat
Arkitekt Kjell Forshed, i dag 82 år, ritade Carlslund. Han minns en rolig, men även hektisk period i sitt liv.
– 1983 fick vår arkitektbyrå uppdraget av Väsbyhems vd Kewe Glemne att bygga Carlslund och vi hade bara två år på oss att diskutera idéer, planera, rita och bygga. Det är inte mycket tid för ett så stort projekt.
Stefan Källstigen
Vi hann inte rita klart allting utan fick åka ut till bygget och lösa saker på plats.
Han berättar om pressen att "göra något bra när hela Sverige skulle komma hit och titta."
Och jobbet pågick in i det sista fram till invigningen i maj 1985.
– Det var fortfarande tjäle i marken efter en vargavinter, sedan blev det lervälling. Vi hann inte rita klart allting utan fick åka ut till bygget och lösa saker på plats. Vi stod och ritade i leran, säger han med ett skratt.
Arkitekt Kjell Forshed samtalar med bostadsministern Hans Gustavsson, till höger arkitekt Gun Ahlström som jobbade med utställarna. En av de ombyggda sjuksköterskebostäderna i Carlslund i bakgrunden.
Privat
Unikt område
Inglasade gårdar, gemensamma utrymmen, centrumhus med värdinna och påbyggda gamla sjuksköterskelägenheter – succén var ett faktum.
– Området är ju väldigt unikt. Jag tycker att det skulle kulturmärkas, som ett uttryck för 1980-talet när man fick ta ut svängarna lite, vilket varit svårt under miljonprogrammets modernism. Det här blev en lyckad postmodernism, tycker jag.
Vad fick Bo85 för betydelse för arkitekturen i Sverige?
– Allmännyttan kunde visa upp att man kunde bygga något annat än bara tråkiga limpor och punkthus. Den visade att det gick att göra något roligare, något mer omtänksamt, med sociala värden. Det var även entusiasmerande för andra kommuner, "kan de så kan vi".
Många spaltmeter blev det i pressen om den stora bostadsmässan i Upplands Väsby.
Kommunarkivet Upplands Väsby