Två älgar gick omkring på Södermalm under fredagsmorgonen.

Många ringde till polisen och berättade att de hade sett djuren. I en Facebookgrupp har de fångats på bild när de på korsar Danvikstullsbron.

Det första larmet kom in klockan 05.31 från Skånegatan. Strax därefter sågs älgarna i Vitabergsparken och senare på Östgötagatan.

– Folk har uppfattat det som älgkalvar. De har setts på lite olika platser och vi försöker följa dem för att förhindra att djuren inte orsakar problem i trafiken, uppgav Carina Skagerlind på Stockholmspolisen.

"Sorglig historia"

Polisen rekommenderade folk att hålla avstånd och inte skrämma djuren.

– Man ska tänka på att inte stressa djuren och visa hänsyn. Det här är en sorglig historia.

Vid 09-tiden hade älgarna letat sig till Lilla Blecktornsparken, där de sköts av viltvårdare.

Med en kran lastades de in i en lastbil och kördes iväg.

Pekka Pääkkö

"Väldigt snygga skott"

Södermalmsbon Tora följde på avstånd älgarna från korsningen Östgötagatan/Gotlandsgatan till parken.

– Jag gissar att det var två fjolårskalvar som nyss flyttat hemifrån. De var väldigt lugna. 

I parken höll polis folk på avstånd. En skolklass som spelade fotboll avlägsnades när viltvårdarna kom dit. Då gick älgarna in bland träden bakom fotbollsplanen.

– Jägarna hade ljuddämpare på, vilket var bra. Det kom ett skott, rent och fint, och en av älgarna dog på en gång. Den andra tog några kliv, och fick ett skott till. Efter några sekunder hade han också dött, säger Tora.

– Det var väldigt snygga skott, jägarna skötte det bra. Jag var imponerad.

Pekka Pääkkö

"För jävligt"

Richard West, viltvårdare i Stockholms stad, är nöjd med insatsen och säger att samarbetet med polisen fungerat mycket bra.

– Klart att jag inte är nöjd med att två älgar skjutits, det är för jävligt, men tyvärr är det enda alternativet vi har.

Går de inte att söva och flytta?

– Det låter enkelt och bra, men är inte det. Träffar man med pilen så somnar de inte på en gång. De springer runt och blir en fara för person och egendom, samtidigt som det skapar onödig stress för djuren.

Efter att älgarna avlägsnats ska det göras en bedömning om köttet är tjänligt som livsmedel.

– När de blir stressade frigörs hormoner som gör att köttet inte är så smakligt. Men om det är tjänligt så går det troligtvis till någon välgörenhet. Det hamnar inte i en jägares frys.