Lidingö
– Att förverkliga sin livsdröm är bland det läskigaste man kan göra. Det handlar om risken för ”ultimate failure”, säger Therese Varre Almesjö.
Då startar man thaivagn och glasskiosk och allt vad Therese har gjort i stället. Hon öppnade Ekothai som ligger på Sturevägen – nära stadshuset – 2015, och sålde den vidare två år senare. Hon har också jobbat tio år som läkare, varit vd för en vårdcentral och fått vara med om det storslagna i att föda fem barn. Men sedan hon själv var kanske sex år gammal har hon vetat att hon vill driva en egen vårdcentral.
– Jag hade en moster som var intresserad av hälsa, homeopati och örtmedicin. Det hon sysslade med var alternativt då – mindfulness – man skrattade. Nu vet vi att hon hade rätt.
En hjärtefråga för Therese Almesjö är kopplingen mellan psyket och kroppen. Vårdcentralen hon öppnar – och finansierar med egna pengar – ska också spegla det.
Investerat miljoner
– Jag har investerat många miljoner och belånat mitt hus. Jag är investerad på alla plan helt enkelt.
Gustafkliniken är döpt efter hennes yngre bror, som hastigt gick bort när han var ute på en löptur.
– Gustafs död blev en påminnelse om att: ”Nu har du chansen att leva” – och det visade sig att den här lokalen stod tom. Jag tog det som ett tecken.
– Min bror var en fin själ och när han dog var det tydligt vad hans stora hjärta hade fått honom att göra i livet. Han hjälpte cancersjuka barn i Stockholm och vi har startat en fond i hans minne. När jag dör vill jag också känna att mitt hjärta var det som drev mig.
Therese Varre Almesjös son Edward föddes i oktober, i kulmen av förberedelserna för vårdcentralen. Stressigt? ”Nej men tänk att få göra det man drömt om hela livet och samtidigt sitta och gosa på en sådan här. Kan man vara lyckligare?”
Pekka Pääkkö
Inte pressa
Till en början har Therese runt tio medarbetare, men hon vill anställa ytterligare fem under året.
– Vi jobbar med det digitala som hjälpmedel men samtidigt vill vi ha det personliga, varma och empatiska.
– Min ambition är att det inte ska vara köer, där kommer det digitala in. De som vill ha snabb hjälp ska kunna få det och den som hellre kommer in på en kaffe får göra det.
I entrén på tredje våningen, i lokalerna där Capio tidigare låg, finns en köksö med mysbelysning. Dit går besökaren för att anmäla sin närvaro.
– Jag har skrivit om placebo och vem vet – det kanske påverkar att vi har en härlig stämning i receptionen?
– Vi ska ha en person som ska se efter om besökare behöver vägledning eller om någon i personalen behöver en kopp kaffe. En ”mood-manager”.
Therese säger att hon vill skapa en vårdcentral som omfamnar besökaren.
– Det medicinska är superviktigt, men viktigt är också hur vi värderar patienternas tid, hur vi talar till dig i telefonen, att vi ser varandra i ögonen och följer upp. Jag har haft förmånen att handplocka ett team som delar mina tankar. Sedan kan du inte pressa marginalerna och vinstmaximera.
Hur är det med konkurrensen?
– Det finns jättefina vårdcentraler här. Jag vill vara en medspelare, och har redan haft möten där vi pratat om samarbeten. Det finns så många invånare på Lidingö att det finns plats för ytterligare en.
Vårdcentralen är privatägd men landstingsansluten, så samma avgifter gäller som på regionens övriga vårdcentraler.
”När man gör det absolut roligaste man vet kan energin vara obegränsad”, säger Therese Varre Almesjö som driver Gustafkliniken. På bilden också Filip Brink, biträdande verksamhetschef och distriktssköterska.
Pekka Pääkkö