Lisa Öjeland har parkerat vid macken mellan Frösundaleden och Solna centrum.

Men när hon får välja, och inte har någon tid att passa, blir det en något mer sinnlig plats.

– Jag har kört ut i skärgården en del i sommar, som till Nynäshamn eller Värmdö. Då parkar jag på någon mysig plats vid vattnet. Det är väldigt härligt att vakna mitt i naturen, fixa kaffe och ostmackor och sätta sig på något berg vid havet. Det slår vilket hotell som helst.

Baksätet är omgjort till soffgrupp som i ett knyck omvandlas till dubbelsäng. I bakluckan finns köket: en ho med två plattor, minikyl och skafferi.

Toabestyr görs på offentliga inrättningar eller bensinmackar.

– Jag gillar det enkla livet, säger Lisa.

Nybörjarvan

När hon inte är på rull bor Lisa i lägenhet i Haga norra. Hon jobbar intensivt säsongsvis på båt i Norge men har däremellan en hel del tid över för egna intressen. Att skaffa en van, som är en mindre, nätt typ av husbil, var ett infall efter en semester i Portugal där Lisa levde "vanlife" med en kompis.

– När jag kom hem tänkte jag "man måste ju testa". Jag är nog ganska fri av mig. I januari hittade jag Pärlan på Blocket. Det kändes som en bra nybörjarvan, inget stort åbäke. Jag körde ned den i snöstorm från Umeå.

Soffan i baksätet kan bäddas om till säng. "Jag sover väldigt gott här", säger Lisa.

Soffan i baksätet kan bäddas om till säng. "Jag sover väldigt gott här", säger Lisa.

Malin Lövkvist

Det var ovant i början, men efter sin första sommar känns det som att ratta en vanlig bil, tycker Lisa.

– Den är lite gammal och långsam, men skön att köra. Och så får man oftast plats i en vanlig parkeringsruta.

Ökat med 83 procent

Husbilslivet lockar brett. Enligt statistik från Transportstyrelsen, som nyhetsbyrån Siren sammanställt, har antalet husbilar ökat i nästan alla kommuner. Allra mest i Solna. Här har antalet registrerade husbilar ökat med 83 procent, eller 114 stycken, mellan 2017 och 2023.

– Det har blivit en boom det senaste decenniet. Friheten är nog den centrala drivkraften, säger Roger Marjavaara, docent i kulturgeografi med inriktning mot turism vid Umeå universitet, till Siren.

Lisa Öjeland tror att fler faktorer kan spela in.

– Jag tänker att det hänger ihop med "hemester"-trenden och även klimatet. Många undviker flygresor och vill i större utsträckning uppleva det som finns på nära håll.

Hyr ut lägenheten

För egen del återstår att se vilka slags upplevelser det blir. Hittills har Lisa haft sin van parkerad på boendeparkeringen i hemkvarteret. Men nu har hon hyrt ut lägenheten för att få in extrapengar – kanske tar hon Pärlan på en längre tur, ned till värmen.

Italien lockar.

– Jag är verkligen inte hard core och skulle inte vilja bo så här under någon längre tid. Det ultimata är att parkera på någon trevlig plats i några nätter och sedan ta en natt på hotell innan man kör vidare.