Nästan 40 procent av de 757 tillfrågade stockholmarna uppger att de inte alltid känner sig trygga hemma. Det är första gången som frågan om otrygghet är med i mätningen, så någon jämförelsesiffra bakåt finns inte. Men enligt årets rapport är det som oroar stockholmare mest att obehöriga ska ta sig in i trapphuset samt inbrott, det uppger 38 procent.
Ungefär en fjärdedel uppger även att de känner oro över skjutningar, sprängningar och att någon olovligen ska folkbokföra sig på deras adress.
Brister i säkerhetsarbetet
Rapporten belyser samtidigt att svenska bostadsrättsföreningar brister i arbetet med säkerhetsfrågor. En av tio bostadsrättsföreningar har inte något säkerhetsarbete alls, och tre av tio arbetar med säkerhetsfrågor i endast liten utsträckning.
– Efter att media rapporterat mycket om bostadsrättsföreningar som blivit utsatta för sprängningar och skjutningar är det förståeligt att det oroar många, säger Per Karlsson, affärsområdeschef för teknisk förvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum.
Önskar kamerabevakning
Den säkerhetsåtgärd som flest stockholmare efterfrågar är kamerabevakning – hela 27 procent vill se detta införas i anslutning till sina hem. Brandsläckare, belysning med sensorer och organiserad grannsamverkan kommer därefter.
Per Karlsson säger att bostadsrättsföreningar kan göra mycket för att öka säkerheten utan stora kostnader.
– Organiserad grannsamverkan, systematisk översyn av fastigheten och utemiljön, diskussion om kamerabevakning och katastrofplan är exempel som föreningen bör sätta sig in i.
Hyresgäster otryggare
Samtidigt har hyresgästföreningen genomfört en liknande undersökning som visar att hyresgäster känner sig mindre trygga i sitt bostadsområde, än de som bor i ägda bostäder.
Nationella siffror visar att 20 procent känner sig otrygga i sitt område på natten, medan motsvarande siffra bland villaägare endast är 7 procent.
Tittar man på Stockholm känner sig 88 procent trygga i sitt bostadsområde under dagen, men mindre än hälften upplever samma trygghet på natten.
– Det är inte rimligt att människor ska känna sig mindre trygga för att man bor i en viss boendeform eller viss del av landet, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.