De senaste åren har antalet anmälda sexköpsbrott ökat kraftigt i Sollentuna. Mellan 2019 och 2023 steg siffran från tre anmälningar till 92 stycken, enligt Brå.

Sollentuna har tidigare haft problem med omfattande prostitution, vilket Mitt i har rapporterat om. Då förekom det mycket sexhandel på kommunens lägenhetshotell. Uppsvinget i statistiken går att förklara med polisens ökade fokus på just köp av sexuell tjänster, enligt kommunpolis Kristian Bergström.

– Den regionala prostitutionsgruppen har gjort riktade insatser, vilket såklart gör att fler brott upptäcks, säger han

Men problemen på lägenhetshotellen kvarstår, både i Sollentuna och övriga Stockholm.

– Det beror dels på att de är billigare än vanliga hotell och att vi har bra samverkan med vanliga hotell. Lägenhetshotellen har också mindre bemanning, så du kan göra en bokning som någon annan går in på.

Ett av lägenhetshotellen, som Mitt i har skrivit om tidigare.

Ett av lägenhetshotellen, som Mitt i har skrivit om tidigare.

Tomas Stark

De extra resurserna kan komma i form av tips, spaningsuppdrag eller internetspaning, men också genom bättre samarbete med kommunen. Ofta när polisen gör tillslag har man med personal från socialtjänsten som är redo att bistå.

– De är mycket bättre än vi på motiverande samtal. Oftast är det väldigt utsatta kvinnor som kanske kommer från andra länder och behöver stöd, men det är inte alltid de vill ha det heller. Vi kan inte tvinga någon, utan bara försöka erbjuda ett bättre alternativ. Det är en jobbig brottslighet, en känslig brottslighet och ett fruktansvärt sätt att utnyttja kvinnor på, säger Kristian Bergström.

Kristian Bergström berättar att brottskategorin är komplicerad, eftersom offret ofta inte har något annat alternativ för att försörja sig och därför inte tar emot det stöd som finns.

Kristian Bergström berättar att sexköp oftast kan klargöras på plats. Mycket av det beror på att de oftast ger böter, vilket polisen kan dela ut på plats.

Kristian Bergström berättar att sexköp oftast kan klargöras på plats. Mycket av det beror på att de oftast ger böter, vilket polisen kan dela ut på plats.

Tomas Stark

Svårt att kapa ormens huvud

Oavsett de ökade tillslagen, och i förlängningen gripanden och domar, är det svårt att få tag i personerna som ligger bakom sexhandeln. I många fall är det organiserad brottslighet, trafficking och hallickar som driver på verksamheten. Därför tenderar tillslagen att hålla sig till de som köper sex. Oftast vill varken de som grips eller brottsoffren ange vem det är som organiserar mötena.

– Det beror helt och hållet på. Det kan vara så att man får tips om att ett större sällskap checkar in på ett lägenhetshotell, och då blir det flera tillslag under kvällen, säger Kristian Bergström.

Så det är bordeller det rör sig om?

– Ja, jag skulle säga att det är en form av bordellverksamhet som pågår. Grundproblematiken är att det är ett antal hallickar som tjänar väldigt mycket pengar, och ett antal kvinnor som tjänar mer pengar än vad de skulle fått i sitt hemland. Så det krävs en attityd- och beteendeförändring.

Dessutom är det svårt att avgöra om anmälningarna ökar på grund av ett uppdagat mörkertal, eller om de faktiska brotten ökar.

Kan det vara så att det blir fler brott?

– Så kan det absolut vara. Det är personer som tjänar fruktansvärt mycket pengar på de här utsatta kvinnorna, säger han.