– Jag blir oroad när jag hör att vi kan ha placerat barn på hem som drivs av gängkriminella, samtidigt som socialborgarrådet inte presenterar en plan på vad man ska göra åt det, säger Andrea Hedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Staden är en stor aktör när det gäller placeringar av barn, med 1 900 barn under förra året till en kostnad på över 800 miljoner kronor. Av dessa placerades 263 barn på HVB-hem.
"Överens om"
I dag upphandlar staden omkring 90 HVB-hem. Moderaterna kräver en oberoende granskning av stadens alla aktörer och omedelbar omplacering av barn vid misstanke om kriminell verksamhet.
Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, framhåller att staden redan granskar bolagens ägarstrukturer vid upphandling och betonar att det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som därefter har huvudansvaret för tillsynen.
– Men att omplacera barnen vid misstanke är vi helt överens om. Problemet är att vi inte vet vilka boenden som är inblandade, så vi är beroende av att polisen delar med sig av den informationen, säger han.
Borde upptäcka varningssignaler
Hedin anser dock att socialsekreterarna har ett ansvar att ha kontinuerlig kontakt med de aktörer staden anlitar och att de borde upptäcka varningssignaler. Samtidigt kräver hon centralt stöd för stadsdelarna och tydliga riktlinjer för att motverka korruption.
Ojanne svarar att förstärkningen av avtalsuppföljningsenheten, som infördes i S-styrets budget för 2023, har lett till att fler handläggare har anställts för att kunna göra fler avtalsuppföljningar.
Vidare utreder man förutsättningarna för en central samordningsfunktion för att förbättra upphandlingen, så att det inte ligger på varje enskild socialsekreterare, fortsätter han.
M: ”Orealistiskt”
Socialdemokraterna har föreslagit att kommunerna ska ta över alla privata HVB-hem, något Hedin avfärdar som orealistiskt givet stadens stora antal placeringar.
– Socialborgarrådet måste ju säkra upp att det fungerar här och nu.
Ojanne säger att Moderaterna har en poäng och tillägger:
– Vi kommer fortsätta upphandla HVB-hem även om vi inte vill det. Men därför ställer vi höga krav i upphandlingarna. Att ta tillbaka i egen regi är en långsiktig process, och under tiden förlitar vi oss på IVO:s tillsyn.
Polisens larm: Gängkriminella driver HVB-hem
Kriminella nätverk driver HVB-hem med gängmedlemmar som personal. Det varnar polisen för i en tidigare hemligstämplad rapport.
– Det har blivit en marknad där man kan komma in och tälja guld med pennkniv, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.
– Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB, säger Peter Allheim, kommissarie vid Noa.
En tidigare hemligstämplad rapport från Polismyndigheten avslöjar att 18 bolag som driver HVB-hem på 28 platser i Sverige har kopplingar till organiserad och släktbaserad brottslighet.
Rapporten visar att många av dessa bolag drivs av nära anhöriga och att samtliga ägare, såväl som flera anställda, har kopplingar till kriminella aktörer och brottslighet.
Det handlar om narkotika-, vapen- och våldsbrott samt ekonomisk brottslighet.
Stockholmare kan ha placerats
Rapporten är sekretessbelagd, vilket gör det oklart om något av de berörda hemmen ligger i Stockholm. Men Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i staden, utesluter inte att barn från Stockholm kan ha placerats på något av de utpekade boenden.
– Vi placerar barn på HVB-hem i hela landet. Det är fullt möjligt att några av dem har hamnat på boenden som är med på polisens lista, säger han.
Att HVB-hem drivs av kriminella är något staden haft indikationer på tidigare, fortsätter han.
– Men likt förbannat blir man frustrerad för det är fruktansvärt att gängkriminella har riktat in sig på HVB-marknaden. Det har blivit en marknad där man kan komma in och tälja guld med pennkniv.
Ta tillbaka i egen regi
Socialdemokraterna har på nationell nivå föreslagit att alla privata HVB-hem ska tas över av kommunerna. I Stockholm har staden nyligen öppnat ett HVB-hem för flickor i egen regi, och ytterligare ett hem för pojkar är på väg att öppnas.
– Det handlar om att ta tillbaka den demokratiska kontrollen, säger Ojanne.
Han hoppas nu att polisen delar sin information med IVO, den myndighet som har tillsynsansvaret, så att de aktörer som har gängkriminella i sin verksamhet blir av med sina tillstånd.
Barn kommer ut i sämre skick
Så är HVB-hemmen kopplade till kriminalitet:
Företrädare för HVB-hem har nära släktband till individer inom gängmiljön.
Personer med kopplingar till mc-gängmiljön som Hells Angels och Bandidos driver HVB-hem. De är själva antingen kopplade till mc-miljön eller samarbetar direkt med ledarskiktet av gängen eller genom vänner i toppen.
Personer som ingår i gängmiljö har anställning på bolagen.
Kriminella släktbaserade nätverk driver HVB-hem.
HVB-hemmet används som lager för vapen och narkotika.
Källa: Polismyndigheten
I våras öppnade Stockholms stad ett nytt HVB-hem för flickor i egen regi och ytterligare ett hem för pojkar är på väg. Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, vill att alla privata HVB-hem ska tas över av kommunerna.
Malin Lövkvist/Tom M Kronestedt