Precis bredvid minigolfbanan i Fårdala ligger ett grönt och skönt hjärta. Så beskriver Tyresöbon Emma Olofsdotter det 1200 kvadratmeter stora odlingsområdet där hon, sonen Linton Emson och vännen Aleksandar Duvnjak går runt och påtar den varma julikvällen. Emma Olofsdotter har jobbat för att få arrendera marken av kommunen i sju år och i våras var äntligen alla papper påskrivna.

– Det känns så jäkla rätt och det är galet spännande. Jag har varit påstridig och kände att det skulle hända när det var dags.

Ängarnas tillsammansodling är omgärdat av ett stängsel men grinden är aldrig låst. Innanför har bland annat tagetes, zucchini och potatis försiktigt börjat ta sig. Om ett år hoppas Emma Olofsdotter att det här ska vara en prunkande oas med damm, fruktträd, blommor och massor av ätbart.

Många nyfikna har varit förbi och kollat läget. Enligt Emma Olofsdotter har en klar majoritet varit positivt inställda till initiativet, även om många har lite svårt att ta till sig hur det fungerar i praktiken. Som namnet föreslår är det gemensam odling, så ingen har sina egna pallkragar. Här odlar, sköter och skördar man tillsammans.

– En kvinna som cyklade förbi skrek rakt ut: ’Vad glad jag blir!’.

Får material av Krusboda

Tillsammansodlingen har flera syften. Innan Tyresö exploaterades var stora delar jordbruksmark och nu vill de återskapa kommunens jordbrukshistoria i en mer modern, urban tappning. Den är ett steg mot att bli mer självförsörjande.

Dessutom ska det vara öppet och tillgängligt för alla.

– Det är otroligt viktigt, speciellt i tiden vi lever i nu. Vi vill öppna upp för gemenskapen, vi bor här tillsammans och alla ska kunna vara med, säger hon.

Kompost och annat restmaterial får de av grannar i Krusbodaområdet.

– Det är en win-win, de vill bli av med det och för oss är det guld värt.

– Jag förstår inte varför folk köper jord. Det går fint att använda jorden som vi har, säger Aleksandar Duvnjak.

Han lägger ut kartong på gräset för att kväva det, ovanpå läggs hö, kvistar, jord och kompost.

Bin och matlagning

Just nu är det Emma Olofsdotter, Aleksandar Duvnjak och Laura Fernandez som sköter om odlingen men den är öppen för alla. För att odla, umgås, skapa, skörda eller bara njuta av grönskan. Alla idéer är välkomna och snart ska det gå att kontakta gruppen för att anmäla intresse.

Planerna för framtiden är stora. Bland annat har de pratat med en biodlare som ska ta dit några av sina kupor och de vill även kunna anordna matlagning.

Emma Olofsdotter tittar ut över marken, som hon tycker sprider så mycket glädje.

– Det finns så många sätt att ta det här vidare. Det ger så mycket och tillsammans kan vi göra det här väldigt maxat.