Vid 15.30-tiden är det liv och rörelse vid förskolan Hovet i Nybohov. Mammor och pappor hämtar sina små och passar på att prata vid grindarna och inne på gårdarna.

Vid årsskiftet är det slut med det, för en lång tid framöver. Då stängs för­skolan, eftersom alla golvmattor måste bytas ut. Orsaken är att limmet under plastmattorna reagerat med fukt så att kemiska reaktioner skapats. Hälsovådliga ämnen sipprar upp, som kan irritera ögon, näsa och hals, ge hudutslag, huvudvärk, trötthet och andra symptom.

– Det var i våras som kocken började misstänka fuktskador i kylrummet. Då gjorde vi en felanmälan till skolfastighetsbolaget ­Sisab som kom hit och gjorde mätningar. Resultatet gjorde att de gick vidare med mätningar i resten av förskolan, berättar biträdande rektorn Camilla Rydergård.

Barnen var utomhus

Ett par anställda omplacerades till andra enheter, sedan de blivit dåliga av inomhusmiljön. Däremot kunde man, enligt Camilla Rydergård, inte se att några barn blev sjuka. Innan resultatet av mätningarna kom fick barnen mestadels leka utomhus och inomhus var fläktar i gång dygnet runt.

– Det blev väldigt mycket utevistelse. Jag var tacksam för det eftersom jag blev orolig över de kemiska processerna. Mitt barn är tre år och ofta förkyld. Hur kan man veta om det beror på inomhusmiljön eller inte? säger föräldern Jannice Papa­michel, som just hämtat lilla Hedda vid Hovet.

Vill byta förskola

I början av september kom den utredning som företaget Bengt Dahlgren gjort på uppdrag av Sisab. Den visade på förhöjda halter av kemiska ämnen under alla mattor, ämnen som kan vara hälsovådliga.

Företaget rekommenderade byte av alla mattor inom sex till tolv månader – men menade att alla som inte är extra känsliga (som astmatiker) kan vara inomhus fram till dess. Därför pågår verksamheten nu som vanligt i Hovet. Det gör Jannice Papamichel osäker.

– Det finns så många kemikalier i samhället som påverkar barnen. Det här är en källa till. Man kan säga att de inte påverkas nu men hur blir det på sikt? Jag försöker hitta en ny förskola. Andra föräldrar jag pratat med är också oroade, men inte som jag. Det är olika hur man reagerar, säger hon.

– Jag är jättenöjd med verksamheten och personalen. Det är bra stämning. Men jag flytta mitt barn till en bättre miljö och söker en ny förskola, säger Jannice Papamichel.

– Jag är jättenöjd med verksamheten och personalen. Det är bra stämning. Men jag flytta mitt barn till en bättre miljö och söker en ny förskola, säger Jannice Papamichel.

Angie Gray

Flytt till Årstaberg

Praktiskt blir det bökigare för familjerna efter nyår. Under hela våren ska verksamheten inhysas i förskolan Zachrisberg, som ska stå klar i Årstaberg vid årsskiftet. Biträdande rektorn Camilla Rydergård konstaterar att det blev reaktioner på beskedet.

– Det här ställer till vardagspusslet för många. Det positiva är ändå att medarbetare och barn inte splittras, säger hon.

Tvåbarnspappan Edin ­Masic är irriterad.

– De måste självklart göra det här, det förstår jag. Men för oss blir det knepigt logistiskt. Vi har en 2-åring och en 5-åring och valde den här förskolan på grund av närheten, säger han, på väg in genom förskolegrinden.

Fuktigt underlag

Hovet är inte vilken förskola som helst. Den byggdes som en del av pilotstudien ”Kemikaliesmarta åtgärder i förskola”, ett samarbete mellan Svenska Miljöinstitutet (IVL), Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab), miljöförvaltningen i Stockholms stad och Stockholms universitet. Bland annat ställdes högre kemikaliekrav på byggprodukterna, för att minska barnens exponering för skadliga ämnen.

Att förskolan nu stängs just på grund av skadliga kemikalier beror på byggfel. Mattorna har troligen lagts på för fuktigt underlag. Dessutom kan för mycket limfukt ha tillförts när mattorna limmats fast, står det i utredningen.

Företag i konkurs

Sisab anlitade en entreprenör för bygguppdraget men denne har gått i konkurs och kan inte ställas till svars. Enligt Sisabs pressansansvarige Thomas Pella Bergsell visade entreprenörens mätningar dock inte på fukt.

– Innan mattorna läggs på ska man göra fuktmätningar. Det har gjorts och det ser okej ut i dokumenten. Man kan ha haft otur – betongen kan ha varit torr på de ställen där man mätt medan den fläckvis varit fuktig, ­säger han.

Nya mattorna i Hovet ska fästas utan lim

De nya plastmattor som ska läggas i förskolan Hovets lokaler ska inte limmas fast. I stället testar man löslagda mattor, för att slippa risk för fukt­skador.

Problemen i förskolan Hovet i Nybohov beror troligen på att betongen, åtminstone fläckvis, var fuktig när plastmattorna limmades på. Den hade inte fått torka ut ordentligt. Det kan i sin tur ha berott på att branschen ganska nyligen börjat använda en ny sammansättning av betong, när förskolan byggdes 2016.

– Åren dessförinnnan hade man ändrat betongens sammansättning för att minska koldioxidutsläppen, på EU-nivå. Den uppförde sig inte som förväntat, utan torkade väsentligt långsammare. Därför finns det många exempel från branschen på fuktskador på byggen från åren strax därefter, säger Björn Sundström, en av Sisabs projektansvariga.

Har utvecklat metoderna

Enligt honom har Sisab – som äger och förvaltar skolor och förskolor i Stockholms stad – dock haft få problem på grund av detta.

– Efter hand har man förfinat betongsammansättningen och även utvecklat produktionsmetoderna för att anpassa sig till att betongen torkar långsammare, säger han.

Löslagda plattor

I Hovets lokaler ska nu allt lim, som orsakade de kemiska reaktionerna när det reagerade med fukten, tas bort. Sedan ska ett spärrskikt läggas ovanpå betongen. Ovanpå det ska plastmattor läggas, men inte limmas fast.

– Det är löslagda plastmattor, utan lim. Vi har redan lagt dem i ett par andra förskolor för att testa om det fungerar. Det gör att man slipper risk för fuktskador. Mattorna släpper igenom fukt i form av ånga, säger Björn Sundström.

Vad kostnaden blir för renoveringen är för tidigt att säga, enligt Sisab. Det är första gången en hel förskola måste evakueras på grund av dålig inomhusmiljö. Problem har förekommit även i andra förskolor men har kunnat lösas utan evakuering.

Mattorna släpper ­igenom fukt i form av ånga.

Orsakerna till problem hos Hovet

Att mattorna lades på när betongen var fuktigare än lämpligt.

Att mattläggarna inte var tillräckligt kunniga om hur den nya betongsammansättningen fungerade och använde mattlim med för mycket vatten.

Att kemiska reaktioner uppstod mellan den fuktiga betongen och de limmade plastmattorna.

Källa: Sisab

Förskolan Hovet kommer att vara stängd i minst ett halvår, från årsskiftet 2023/2024.

Förskolan Hovet kommer att vara stängd i minst ett halvår, från årsskiftet 2023/2024.

Angie Gray

Nya mattorna i Hovet ska fästas utan lim

Löslagda mattor ska testas i förskolan där kemikalier sipprat upp