Dörrarna till Midgården på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverk öppnas och ut springer ungefär 150 studenter till hundratals jublande släktingar och vänner. Blågula konfettikanoner skjuts av när avgångseleverna ställer upp sig på trappan. Nu är det över. Den trygga tiden i gymnasiet byts till ovisshet. Men innan det ska förstås studentdagen firas ordentligt.

– Det känns helt grym, jag är så glad. Det har varit tre väldigt roliga år, den bästa tiden i mitt liv skulle jag säga. Vi har haft en sådan bra gemenskap, säger Teodor Dahlgren som bor i Sigtuna.

Teodor Dahlgren: ”Det här är den bästa dagen i mitt liv”

Teodor Dahlgren: ”Det här är den bästa dagen i mitt liv”

Malin Lövkvist

Det såg först mörkt ut för studenterna på SSHL. Strax innan det traditionella utspringet droppade det på från himlen. Men det skulle avta och lagom till att studenterna sprang ut sken solen. Många grattiskramar delas ut från anhöriga och flaskor, nallar och medaljer hängs runt studenternas halsar.

Kramkalas

Studenten Maya Ferraton får syn på sin syster, Sophie Ferraron och kastar sig runt halsen på henne. Även hennes mor och far och flera andra ur Mayas släkt var på plats nedanför trappan för att fira den stora dagen.

– Det här känns jättebra och jag är så lycklig just nu. Det har varit svåra år men det gick bra för mig, jag fick plugga hårt, säger Maya som gått IB DP.

Maya vet inte om hon ska plugga vidare direkt eller vänta ett år.

Maya Ferraton kramar om sin syster Sophie Ferraton.

Maya Ferraton kramar om sin syster Sophie Ferraton.

Malin Lövkvist

När alla grattiskramar har delats ut är det dags för studenterna att marschera ner genom Sigtuna stad. En gammal tradition som lever kvar än i dag. I det långa tåget av studenter står Isa Petré, Freya Briggs och Katarina Mercado. De är också väldigt glada en dag som denna.

– Det känns skitbra, en av det bästa dagarna någonsin. Nu ska vi gå ner genom staden och fira, säger Isa Petré.

– Den här dagen är otrolig. Skolan har varit fantastisk, det finns så mycket traditioner här. Vi är så glada nu, säger Katarina Mercado.

Freya Briggs, Isa Petré och Katarina Mercado gör sig redo för marsch.

Freya Briggs, Isa Petré och Katarina Mercado gör sig redo för marsch.

Malin Lövkvist

Trygghet och gemenskap

Även SSHL:s skolchef Sofia Kinberg är lycklig över att se alla glada studenter.

– Men också lite vemodigt. Man blickar fram mot nästa steg i livet och det är mycket känslor. Här har de haft sin trygghet och gemenskap och nu skingras de åt olika håll, säger Sofia Kinberg.

Sofia gör sitt första år som skolchef för SSHL och var med under elevernas examenslektioner.

– Jag slogs av den samlade kompetensen som eleverna har nu efter gymnasieutbildningen vilket är gått betyg för lärarna här, säger hon.

Musiken från högtalarna på bilen som ska leda marschen ökar och studenter samlar ihop sig. Med skratt och hejarop lämnar de sedan SSHL:s skolområde och går ner mot stadskärnan. Nu är det slut på riktigt. Snart börjar något nytt.

Sofia Kinberg är vd/skolchef på SSHL i Sigtuna.

Sofia Kinberg är vd/skolchef på SSHL i Sigtuna.

Malin Lövkvist