I flera års tid har Svenska golfförbundet sett att allt fler går med i så kallade brevlådeklubbar. Det är klubbar som ofta har mindre banor, lägre avgifter och där medlemmarna inte sällan bor utspridda över hela landet. En av de största brevlådeklubbarna i landet – Happy golfer – är en sådan klubb och har enligt deras hemsida över 40 000 medlemmar.

Det hela har resulterat i att spelare bosatta i Skåne blir medlemmar i en mindre klubb i Norrbotten, utan att egentligen spela där. Däremot kan de tack vare medlemskapet spela på andra banor.

Det har lett till att andra klubbar fått svårare att locka folk att bli medlemmar, trots att de spelar där.

Vid Svenska golfförbundets årsmöte fattades beslut om att införa ett maxtak för hur många golf-ID (Kopplat till personligt medlemskap) en klubb får ha beroende på hur många hål klubbens bana har.

– Efter pandemin har det strömmat in folk till de stora brevlådeklubbarna. Det utarmar de mindre klubbarna ute i landet, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Svenska golfförbundet.

Flera klubbar är dock kritiska till beslutet och har nu lämnat in en klagan till Konkurrensverket. En av dem anser att beslutet är problematiskt är niohålsbanan Ekholmsnäs golf på Lidingö.

– Det är en jätteförändring. Vi hade ungefär 10 000 medlemmar förra året, varav flera bor på Lidingö. Ungefär 9 000 av dem var greenfee-medlemmar, säger Johan Mihkelson Ringqvist som driver Ekholmsnäs golfklubb. 

Yngre spelare

Han menar att maxtaket riskerar att slå hårt mot klubbens yngre spelare, som ofta föredrar ett greenfeemedlemskap.

Efter pandemin har det strömmat in folk till de stora klubbarna.

– Många av våra yngre medlemmar tycker det är superbra med ett billigare medlemskap på en golfklubb i närheten. Man kanske inte har ekonomin, men vill ändå kunna spela och träna på sin hemmabana. Nu tvingas vi gå från 10 000 till 1 680 medlemmar. Många Lidingöbor riskerar att behöva söka medlemskap på andra orter.

På grannklubben Lidingö golfklubb ser klubbchefen Anders Green ingen större påverkar för den egna klubben.

– Det blir intressant att se vilken väg golf-Sverige vill ta, men jag har inga åsikter om beslutet.

Klubben har en 18-hålsbana och har i dag 1 200 medlemmar varav 200 är juniorer. De når alltså inte det nya taket, men planerar inte att utöka antalet medlemmar.

Förbundet ser en risk för att beslutet kan slå mot exempelvis nybörjare eller de som efter många år återupptar sitt golfande. Det vill de lösa med en ny digital tjänst.

– Vi ska starta en neutral tjänst för att försöka styra folk efter geografi och vad man vill ha. En matchningstjänst efter behov och önskemål. Den ska ge några förslag på klubbar som kan passa spelarens intresse, säger Bo Bengtsson.

Från den 1 januari 2026 får klubbarna inte längre ha fler medlemmar än maxtaket.