På Falkvägen i Brännbo står en lägenhetslänga och förfaller. Trots upprepade felanmälningar, möten och samtal med ägarna Rikshem händer ingenting enligt de boende i husen.

– I dags datum är vi många som gjort felanmälan på allt från läckande tak, sprickor i väggar och tak inomhus, kackerlackor, ständiga stopp i avlopp och vi blir alla drabbade av att varmvattnet ständigt försvinner varje sommar, ja listan kan göras lång, säger Ann-Charlotte Öhman som bor på Falkvägen.

Utanför huset på Falkvägen har några grannar samlats och pratar om det usla skicket på fasaden, loftgången och taket. Nu har de tröttnat på riktigt.

På flera ställen har armeringsjärnen i betongen blivit synliga utan åtgärder.

På flera ställen har armeringsjärnen i betongen blivit synliga utan åtgärder.

Malin Lövkvist

Lägenhetslängan består av tre loftgångshus i tegel med husgavlar i trä. Loftgångarna har träpanel som sitter löst och betonggolv där Rikshem har bilat fram armeringsjärnen för ett par år sedan. Det har inte lagats och hålen finns där än idag.

– Vi grannar hade ett möte i oktober 2022 angående allt detta och om hur vi ska gå tillväga för att få hyresvärden att agera. Vi skrev ett brev med allas underskrifter och skickade det till Rikshem. De lovade att en så kallad rondering skulle göras men ännu har ingen sett någon sådan eller blivit kontaktade, säger Ann-Charlotte Öhman.

Enligt ordföranden i den lokala hyresgästföreningen, Mikael Rehn, har Rikshem bytt förvaltare med jämna mellanrum och ärenden har runnit ut i sanden.

– De verkar inte ha någon överlämning mellan personerna och den nya förvaltaren får börja på noll och dra i samma ärenden igen, säger han.

Grannarna menar att de trivs bra i området men skulle gärna se att inte husen står och förfaller likt de fastigheter på Ormbergvägen en bit ifrån. Men samtidigt hoppas de att renoveringar och förbättringar inte ska medföra orimliga hyreshöjningar.

Inger Nettervik och Ann-Charlotte Öhman vill se en upprustning av husen på Falkvägen.

Inger Nettervik och Ann-Charlotte Öhman vill se en upprustning av husen på Falkvägen.

Malin Lövkvist

Planerar för förbättring

Martin Toller, fastighetschef för Rikshem i Sigtuna är medveten om skicket på bostäderna. Enligt honom är anledningen att Rikshem de senaste åren haft som ambition att utveckla området och ett nytt pågående detaljplanearbete har legat i fokus för det. Därför har man dröjt med större renoveringar. Detta projekt kommer dock inte att drivas vidare. Innan det är klart vad som ska hända i området görs insatser för att "upprätthålla funktionen".

– Därför får vi nu börja titta närmare på vad vi kan och ska göra inom ramen för den befintliga detaljplanen. Vi vet att det är ett område där många trivs och bor länge, och det är ett område vi gärna vill vidareutveckla, säger Martin Toller.

Just nu renoverar Rikshem tio lägenheter som stått tomma, de blir snart blir klara för uthyrning. Dessutom byts vissa delar av kallvattenledningar i källaren på Ormbergsvägen 14-24 ut. 

Han tycker inte att det stämmer att Rikshem inte återkopplar till sina hyresgäster.

– Vi har löpande dialog. Bland annat genom bomöten, det senaste var i höstas, säger han.

Färg flagnar och betonglister har ramlat sönder.

Färg flagnar och betonglister har ramlat sönder.

Malin Lövkvist

I januari höjdes hyrorna i området med 5,5 procent. Ofta brukar standardhöjande åtgärder i stort sett alltid innebära en hyreshöjning.

– Samtidigt har vi historiskt tagit ut lägre hyreshöjningar än normalt de senaste åren på vissa fastigheter på Ormbergsvägen. Det gör att en normalstor trea på 74 kvm i låghusen kostar 6 800 kronor per månad. Generellt kan man säga att hyran speglar om en lägenhet är renoverad eller ej. Låg hyra finns ofta i 60-70-tals hus som inte genomgått renovering än, som till exempel dessa hus.

Fastigheten byggdes 1969 och något stambyte har aldrig gjorts i de husen där de mest besvikna grannarna bor.

Ligger det något stambyte inplanerat i planen framåt?

– Just nu är det inget stambyte planerat, men det är något som kommer att behöva göras med tiden. Några av husen genomgick stambyte för cirka 10 år sedan, säger Martin Toller.