– Vi har blivit uppsagda från vår källarlokal i skolan och tennisklubben, som från början var en del av villaägareföreningen, krävs på hyra för tennisbanan, säger villaägareföreningens sekreterare Eileen Pålsson.
Bakgrunden är att villaägareföreningen hjälpte kommunen med mark i slutet av 1960-talet. En skola behövdes när allt fler hus byggdes i Törnskogen och Vaxmora.
Föreningen överlät en tomt på 21 368 kvadratmeter där man hade tennisplan, fotbollsplan, klubbstuga och en rekreationsyta där midsommarfirandet och annat arrangerades – och Vaxmoraskolan kunde byggas.
Fick 150 000 kronor
För tomten gav kommunen 150 000 kronor i ”bidrag” till föreningen. Det är cirka 1,5 miljoner kronor i dagens penningvärde, en bråkdel av dåvarande marknadsvärdet.
I gengäld slöts ett avtal där villaägareföreningen skulle få rätt att gratis använda tennisbanan och andra idrottsytor och lokaler i skolan. Tanken var att föreningen skulle kunna fortsätta med sin verksamhet.
– Som den traditionella julgransplundringen som i många år samlade hela grannskapet. Förråd, toaletter, dusch- och bastuutrymmen skulle vara tillgängliga för tennisentusiasterna, säger Eileen Pålson.
Till en början höll kommunen sin del av avtalet men på senare år har villaägareföreningen känt sig alltmer trängd.
Och än värre blev för snart ett år sedan. Då sa Sollentuna Kommunfastigheter AB, SKAB, upp villaägareföreningen från en källarlokal man haft i skolan då den bland annat saknade godkänd ventilation och brandsäkerhet.
Exakt varför Törnskogens villaägareförening 1969 gick med på att nästan skänka sin mark till kommunen vet ingen i dag. ”Det var livlig debatt om den låga ersättningen, men vi tror att de helt enkelt var idealister. Det fanns en pionjäranda. Man köpte hela området, styckade tomter, anlade vägar, ordnade med tvättstuga och butik. När det var dags ville man ha en skola också och var villiga att hjälpa till med det”, säger Liz Söderberg, här med Eileen Pålsson i den utdömda källarlokalen i Vaxmoraskolan.
Tomas Stark
– Men det är ju för att SKAB inte har underhållit skolans nedervåning. Vi har själva rustat upp lokalen och målat, säger Liz Söderberg, styrelseledamot i villaägareföreningen.
Krävs på arrende
I samma veva drogs tumskruvarna åt även för IFK Törnskogen. Plötsligt hörde kommunen av sig och krävde att klubben skulle betala ett årligt arrende på drygt 23 000 kronor för tennisbanan.
– Vi skänkte nästan bort marken. Även om det var längesedan så finns det ett moraliskt ansvar för politikerna att leva upp till, säger Björn Torstensson, ordförande i IFK Törnskogen.
Båda föreningarna pratade med majoritetens kommunalråd i maj och kände att de fick deras förståelse.
– Vi fick hopp, säger Liz Söderberg.
Villaägarens lokal i skolans källare används till års- och styrelsemöten, pubkvällar, barnkalas, och hästskokastning. Men på grund av bristande ventilation, brandsäkerhet och tillgänglighetsanpassning får den inte längre användas som samlingslokal, och föreningen har sagts upp av SKAB. "Hade man renoverat källarplanet när övervåningen renoverades så skulle man inte stå nu med en hel våning som endast duger till förråd. Vems ansvar är det egentligen att underhålla skolan?” frågar sig Eileen Pålsson retoriskt, här med Liz Söderberg.
Tomas Stark
"Väldigt fyrkantigt"
Men när hösten kom krävde mark- och exploateringskontoret fortfarande arrende av tennisklubben.
Och SKAB gav villaägareföreningen tre alternativ när det gäller föreningslokalen.
Ett är att hyra lokalen som förråd, men då får ingen samlingsverksamhet förekomma. Ett annat är att SKAB ”iordningställer” lokalen och att den sedan kan hyras av villaägareföreningen för cirka 280 000 kronor per år. Och ett tredje är att SKAB erbjuder en annan lokal som kan hyras för 750 kronor per timme – av alla kommuninvånare.
– De resonerar väldigt fyrkantigt. Det känns som att de struntar i vad föreningen gjorde för kommunen för drygt femtio år sedan, säger Björn Torstensson.