I hälso- och sjukvårdsnämndens budgetunderlag föreslogs i våras kostnadsfri vaccinering för treåringar, med start nästa år för barn födda 2022.

Nu läggs det in i regionens budget för 2025.

– Det här har vi velat få till länge, men det ekonomiska läget har varit tufft. Nu ser vi en öppning och erbjuder vaccin till treåringar, för att börja någonstans, säger Christine Lorne (C) primärvårdsregionråd.

Flera doser krävs

Vaccineringen kommer att bestå av tre doser det första året.

– Vi kommer att ta ställning till kommande doser senare.

Vilka som ska utföra vaccinationerna är inte bestämt, men Christine Lorne tänker att det kan göras hos BVC, eftersom barn kallas dit i treårsåldern.

4,5 miljoner kronor avsätts för vaccinationer under 2025. Beroende på hur många som nappar ökar sedan kostnaden och beräknas vara uppe i 16,5 miljoner efter fyra år.

Det är ett steg i rätt riktning, enligt Kristdemokraterna, och föreslår i sin skuggbudget att gratis vaccinering ska gälla till och med 18 års ålder.

De har avsatt avsatt 100 miljoner kronor för det 2025.

– Kostnaden för vaccinet, som är cirka 400 kronor per dos, blir snabbt en stor ekonomisk börda för familjer med flera barn, säger Carl-Johan Schiller (KD), regionråd i opposition.

Allt fler drabbas

TBE står för fästingburen hjärnhinneinflammation. Det är en virussjukdom som kan leda till hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet, förvirring och i värsta fall förlamning.

Förra sommaren drabbades rekordmånga stockholmare, 163 personer, av hjärnhinneinflammation orsakad av TBE-viruset.

Beslut om Region Stockholm budget för 2025 tas i regionfullmäktige senare i höst.

TBE-vaccinering kan bli gratis nästa år

Vaccinering mot TBE kräver flera doser, och kostar några tusen kronor för en barnfamilj. Men nu föreslås alla treåringar få gratis grundvaccination.

Fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, är en virussjukdom som kan leda till hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet, förvirring och i värsta fall förlamning.

Men det finns vaccin, och barn kan vaccineras från ett års ålder.

Enligt det budgetunderlag för 2025 som hälso- och sjukvårdsnämnden fattat beslut om föreslås nu kostnadsfri vaccinering för treåringar, med start nästa år för barn födda 2022.

– Det låter bra tycker jag. Man blir förvånad över att det är såpass dyrt att vaccinera, säger John Vanleer.

Han bor vid Telefonplan men besöker Fruktparken i Liljeholmen med sonen Otis, 3, den här dagen.

– Otis är redan vaccinerad, säger han.

Där leker även Enzo, som snart fyller fem år. Varken han eller mamma Elsa Devall är vaccinerade.

– Det har inte blivit av. Jag tänker att vi ändå är mest i stan, säger hon.

Beslut i höst

Beslut om gratis vaccinering tas i regionfullmäktige i höst i samband med budgeten.

Den skulle då bestå av grundvaccinering samt en boosterdos, i ett första skede.

Om 65 procent av målgruppen nappar blir kostnaden för regionen 4,4 miljoner kronor första året 12,7 miljoner de kommande två åren och 16,5 miljoner från och med det fjärde året.

Flera doser krävs

För en barnfamilj är annars TBE-vaccinering rätt kostsamt. Varje dos kostar runt 400 kronor. För alla under 50 år behövs tre doser första året, sedan dos 4 efter tre år. För 50+ behövs en dos 5 efter ytterligare tre år.

Alla rekommenderas sedan att ta påfyllnadsdoser vart femte år.

Tova Bostedt och Malin Björkstedt lunchar invid parken. De tycker att det är väl sent att vaccinera vid tre års ålder. De har vaccinerat sina barn när de fyllt ett.

Lite dyrt har det blivit.

– Fast så viktigt. Det är bra om alla kan vaccinera oavsett ekonomi, säger Tova Bostedt.

Lönar sig

Frågan om avgiftsfri vaccinering har varit på tapeten i många år, men i Region Stockholm har det hittills inte ansetts "hälsoekonomiskt".

Tills nu. Förra sommaren drabbades rekordmånga stockholmare, 163 personer, av hjärnhinneinflammation orsakad av TBE-viruset, något som även blir en kostnad för sjukvården, ibland under lång tid.

Stockholms centrum för hälsoekonomi bedömer nu att gratis vaccinering skulle vara "kostnadseffektivt".

Man blir förvånad över att det är såpass dyrt

Fler vaccin kan bli gratis

Mot meningokocker (bakterier som kan orsaka sepsis eller allvarlig hjärnhinneinflammation) för vissa medicinska riskgrupper.

Mot mpox (även kallat apkoppor, virus som ger utslag, feber och värk) till grupper som löper ökad risk att bli smittade.

Mot mässling (MPR-vaccin) till vuxna oskyddade personer.

Vaccin mot covid-19 är gratis för 80+ och vissa grupper enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Övriga som vill vaccinera sig får betala en "stickavgift" om 250 kronor.

Källa: Hälso- och sjukvårdsnämnden budgetunderlag för 2025

TBE-vaccinering kan bli gratis nästa år

”Man blir förvånad över att det är såpass dyrt” ✔ Fler vaccin kan bli gratis