Barbro Sjölander går stentrappan från huset från 1924 ner mot grinden. Längs vägen poppar allium upp som lila tennisbollar intill nyutslagna cerise buskpioner som piggar upp bland slokörade syrener.
Hon är ordförande i Tjänstemännens egnahemsförening vid Storängen som grundade samhället 1904. Förra sekelskiftets kändaste arkitekter – Ragnar Östberg, Torben Grut, Albin Brag, Ivar Callmander och Carl Westman – ritade villor som blev hem åt dragspelskungen Calle Jularbo (1893-1966), Svenska akademiens ordförande Per Hallström (1866-1960) och bokförläggarna Wilhelm Widstrand (1858-1930) och Per Karl Wahlström (1860-1932). Dåtidens celebriteter har bytts mot nya. Men stilen som andas nationalromatik, jugend och jugendbarock har bevarats.
Tennisbanan i Parken anlades 1906 och arrenderas sedan 1919 av Storängens Lawntennisklubb. 1931 blev Astrid Lindgren första kvinna i klubbstyrelsen.
Johan Kristensen
Vann villa på lotteri
En kulturhistorisk inventering av områdets 156 villor gjordes 1979. 35 förklarades som värdefulla och 18 som omistliga. Bland dem Lotterivillan på Storängens strandväg som ingenjör P.A. Broman vann på en lott för fem kronor i Konstindustriutställningen 1909. Huset inklusive inredning värderades då till 39 000 kronor.
Barbro Sjölander flyttade till Storängen 1985, två år senare förklarades området som riksintresse för kulturmiljön.
Egnahemsföreningen slåttrar delar av Ängen i Storängen för att bevara ängsblommor och biologisk mångfald.
Johan Kristensen
Inga attefallshus
Det finns flera skäl till att Barbro Sjölanders trädgård och hela villastaden är så lummig. Ingen får fälla träd över 130 centimeter utan lov och styckningar av tomterna som är på mellan 1 000 och 1 500 kvadrat är inte tillåtna. Tomterna är avsedda för ett hus med maximalt två familjer. Ett attafallshus kan du glömma.
– Jättebra! När du flyttar hit så vet du det. Folk förstår att de flyttar till ett fantastiskt område som har bibehållits så här. För attefallshus måste du ha bygglov men det är ingen som har fått det.
”Jättebra!”, säger Barbro Sjölander om Storängens hårda byggregler som stoppar attefallshus, trädfällning och styckning av tomter.
Johan Kristensen
En gång i halvåret har föreningen möte med stadsarkitekten för att diskutera hur området ska bevaras på bästa sätt.
Barbro Sjölander måste också söka lov hos kommunen om hon vill måla huset i annan färg, byta fasaddetaljer, fönster eller takpannor, fälla träd som är över 130 centimeter höga och alla schaktningsarbeten på tomten.
– Det är inte nej till att bygga pooler men du måste först fråga. I normala fall får du ju bygga en pool i marknivå utan tillstånd. Här måste kommunen bedöma lämpligheten i hur den ligger på tomten.