En riktad kontrolloperation ledd av Tullverket tillsammans med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Polismyndigheten gjorde att flera kriminella blev av med kontanter och värdesaker värt 4,5 miljoner kronor.

– I arbetet mot den organiserade brottsligheten har vi utökat kontrollerna av passagerare på väg till och från länder som vi vet är intressanta för smugglare av kontanter och andra värdeföremål. Därför är jag extra nöjd med resultatet från kontrolloperationen på Arlanda flygplats under april, säger Johan Norrman som är vikarierande generaltulldirektör på Tullverket.

Stort värde

Under operationen genomfördes 523 kontroller där 16 penningtvättsärenden på sammanlagt 4,5 miljoner kronor varav två ärenden rörde guld till ett värde av 3,1 miljoner kronor togs hand av polisen.

– Vi kontaktar polisen varje gång vi misstänker penningtvätt eftersom det är de som utreder. Detsamma gäller utmätning av skulder. Vi utför inte distansutmätning åt Kronofogdemyndigheten utan går via polisen som i sin tur kontaktar kronofogden. Tyvärr är det inte alltid som polisen har möjlighet att prioritera ärendet och då släpps den misstänkte. Så det underlättar betydligt när flera myndigheter kan vara på plats samtidigt som under den här operationen, säger Johan Norrman.

Flera av personerna som stoppades i tullen hade även skulder till Kronofogdemyndigheten. De kunde göra utmätningar värda över 1,6 miljoner kronor.

Team på fyra

Insatsledaren för operationen på Arlanda, tullinspektör Olle, är nöjd med operationen som helhet. Även om resultatet var väntat.

– Insatsen var en följd av ett mångårigt arbete av valutakontroller som jag bedriver tillsammans med mina kollegor här på Arlanda. Jag har försökt lyfta det här under lång tid, att ha en satsning under en begränsad period och vi var ett litet team på fyra kollegor, säger Olle till Mitt i.

Skulle du säga att det var en lyckad insats?

– Ja, absolut. Lyckat i den bemärkelse att vi kunde lägga resurser på att göra de här kontrollerna. Vi har noterat under många år att det förs ut mycket pengar på Arlanda. Resultatet talar sitt tydliga språk. En tanke med det här var att belysa problematiken för Tullverket med lagstöd och befogenheter, resurser och utrustning för att kunna bli ännu bättre i det här flödet, säger han.