Det smäller när klubborna träffar de orangea bandybollarna i skott mot mål. Det är tisdagskväll och Gustavsbergs bandys A-lag har träning i Värmdö ishall.
– Bandy är härligt att titta på. Det är som en dans på isen när de kör sina cirklar över hela plan. Det är ett tempo och en harmoni som inte finns i till exempel hockey, säger Lisa Bäckström, som sitter med i föreningens styrelse.
Jonathan Berg, Kevin Brown, Emil Kaup och Mikael Jakobsson gör sig redo för ett träningspass på isen i Värmdös ishall. I bakgrunden syns Jimmy Strömbäck och David Rydell. "Bandy ska vara kul att kolla på också, inte bara att spela", enas de.
Pekka Pääkkö
Första hemmamatchen i helgen
Deras egen bandyplan spolas inte förrän det blir tillräckligt kallt, tills dess får de hålla till godo med en mindre plan.
– Det är inte optimalt men vi kan träna på olika tekniker och delar av spelet, säger Kevin Brown, spelare och lagkapten i GIF:s A-lag.
Under åren 2011-2017 spelade GIF i allsvenskan – nu är klubben tillbaka där.
Det gör något med känslan i klubben att få spela i näst högsta serien, menar assisterande tränare Martin Rydell. Han hoppas att det ska locka mer publik till Ekvallen.
– Det känns jättekul att vi är tillbaka. Vi har ett väldigt bra lag och har legat i toppen i division ett i många år, så jag tror att vi kommer kunna ge bra motstånd.
Men det har blivit en tuff start med två förluster.
– Det är svårt att börja matchspel utan att kunna träna på bandyis och att vi bara tränar på en liten uterink, säger Chris Nahlin, vice ordförande i GIF.
"Vi märker sedan det blev klart i våras att vi går upp i Allsvenskan, att fler pratar om bandy, intresset har ökat" säger Martin Rydell, assisterande tränare för Gustavsbergs bandys A-lag. Här med klubbens nya ordförande, Sofie Lindblom.
Pekka Pääkkö
När kylan kommer sent blir det sen start på säsongen. I år, med den varma hösten, står det nu klart att de inte hinner få till en bra is till hemmapremiären nu på lördag, den 16 november, mot Lidköping AIK. Den matchen kommer att spelas i Gubbängshallen.
Publikrekord på Nyårsbandyn
En ny bandyhall, som ingår i kommunens planer på en helt ny arena på Sveviatomten, skulle inte bara ge dem bättre chanser att klättra uppåt i serierna, kanske ända till elitserien, enligt Martin Rydell, utan även locka fler att börja med bandy.
– Fler istimmar gör det lättare att behålla ungdomarna i klubben när de börjar bli duktigare.
GIF betraktas som en plantskola för bandyn i Sverige. Just nu spelar ett tiotal som börjat i GIF bandy på elitnivå runt om i landet.
"Allsvenskan innebär ett högre tempo och tuffare motstånd, och vi är redo för det", säger Kevin Brown, Jonathan Berg, Emil Kaup och Mikael Jakobsson, här på isen i Värmdös ishall.
Pekka Pääkkö
Klubben har alltid jobbat med barn- och unga och har lag i alla åldrar, från bandyskola till A-lag, något som långt ifrån alla bandyföreningar har, förklarar Martin Rydell.
– Vi är väldigt stolta över vår skridsko- och bandyskola för barn. Vi erbjuder också prova på skridskor och bandy för nyanlända gratis några lördagar varje vinter, det har blivit väldigt populärt, säger Sofie Lindblom, klubbens nya, och första kvinnliga, ordförande.
Bandyn har länge haft stor betydelse för Gustavsberg. GIF startades i början av 1900-talet av Gustavsbergsfabriken för dess anställda och om ett år fyller klubben 120 år.
– Många som är uppväxta här har någon slags relation till bandyn, att de själva har spelat eller har någon vän eller släkting som gjort det, säger han.
Gustavsbergs bandys A-lag 1969-70.
Gustavsbergs bandy
"Mindre machokultur än hockey"
Det är stor spridning i åldrar i A-laget, 18-38 år. En av de yngre spelarna, Felix Häll, spelade hockey några år men kom tillbaka till bandyn.
– Det är mycket roligare med bandy, och mindre machokultur än i hockeyn. Man gillar farten, att spelet går så snabbt.
En tradition i Gustavsberg sedan tidigt 90-tal är nyårsbandyn. Då konstaterade man en nyårsafton att ”det är bra is, varför inte köra match på nyårsafton i stället för på annandagen”, som är den stora bandydagen i övriga landet.
Värmdöbor går då man ur huse för att starta sitt nyår med bandy på Ekvallen. Rekordet hittills är 1 250 personer i publiken, och det blir av även i år.
– Det är så kul och en otrolig stämning! Det har blivit en tradition som vi är ensamma om i Bandysverige, skrattar Sofie Lindblom.
Jättearena med två ishallar och bandyhall planeras på Värmdö
En ny stor anläggning som rymmer tre ishallar. Det är planen som Värmdöstyret nu går vidare med.
Men vad den nya jättearenan kommer att kosta är hemligt.
Nu är det klart att Värmdö kommun går vidare med planerna på att bygga tre nya ishallar på den så kallade Sveviatomten, mellan Ösbydalen och Ösbyskolan i Gustavsberg.
Det rör sig om en ishall för träning, en ishall som rymmer en större publik och en bandyhall. Alla hallarna byggs under samma tak med gemensamma ytor, som kafé, kontor och mötesrum. Det föreslås i en ny utredning som blev klar den här veckan.
Representanter från Gustavsbergs bandy, Värmdö hockey och Värmdö konståkning fanns på plats på Sveviatomten i morse när de nya planerna presenterades. Här med Carl Kangas och Miranda Ahlers från Värmdösamarbetet.
Eva Tonström
Konkurrerar om tider i Ekvallens ishall
Tanken är att den nya isarenan ska bli bas för Värmdös isföreningar inom konståkning, bandy och ishockey. Tillsammans har de cirka 1 300 medlemmar, de flesta under 18 år. Hallarna ska även ha plats för allmänhetens åkning.
I dag slåss de tre föreningarna om tiderna i Ekvallens ishall, och på lilla uterinken. Bandyplanen utomhus brukar inte vara isbelagd förrän tidigast i slutet av oktober. Under tiden åker spelarna i de högsta lagen inom bandyn runt i andra hallar för att kunna träna på is.
– Det här ger oss helt andra förutsättningar att utvecklas och förlänga säsongen. Vår bandy- och skridskoskola skulle också kunna börja tidigare och vi kan behålla fler av de yngre när vi får fler timmar på is, säger Micke Lindström från Gustavsbergs bandy.
Torbjörn Glad och Anders Eriksson från Värmdö hockey, Fredrik Andersson och Micke Lindström från Gustavsbergs bandy och Alexandr Kits från VASK, Värmdö allmänna skridskoklubb.
Eva Tonström
Även hockeyn och konståkningen hoppas kunna växa och ta in fler barn och unga i och med den nya arenan.
Mitt i Värmdö har tidigare berättat att dagens Ekvallen har hunnit bli rejält sliten och att ytorna inte längre räcker till för alla som har sin verksamhet där.
Bostäder på Ekvallen kan finansiera ny arena
På Ekvallen, där isidrotterna ligger i dag, planeras i stället nya bostäder och ytor för butiker och kontor.
– Utvecklingen av Ekvallen och de intäkter vi kan få in där genom exploatering och försäljning, kan hjälpa till att finansiera bygget av den nya isarenan, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.
Totalt handlar det om investeringar på hundratals miljoner kronor, något som ska betalas av Värmdö kommun. Värmdösamarbetet hoppas dock på att få med lokala näringslivet som sponsorer.
Men exakt hur mycket man räknar med att den stora arenan ska kosta är hemligt.
– Vi har lagt det under sekretess för att inte störa upphandlingsförfarandet, därför är den siffran inte offentlig i nuläget, säger Carl Kangas.
Fredrik Andersson och Micke Lindström från Gustavsbergs bandy, Alexandr Kits från VASK, Värmdö allmänna skridskoklubb och Torbjörn Glad och Anders Eriksson från Värmdö hockey.
Eva Tonström
Ny bandyhall för Stockholmsregionen
Det positiva med att bygga på Sveviatomten är att verksamheterna kan vara kvar på Ekvallen under tiden bygget pågår, enligt Värmdösamarbetet. Det ligger också bra till mellan Gustavsberg och Mölnvik, nära kollektivtrafik och F-9-skolan Ösbyskolan.
Bandyhallen blir i så fall den andra i Stockholmsområdet, efter Gubbängshallen.
För att säkra upp infart och parkeringsplatser har kommunen nyligen köpt loss en privat 4 000 kvadratmeter stor fastighet som ligger nedanför Sveviatomten, på Skärgårdsvägen 19, för 6,3 miljoner kronor. Det ger kommunen totalt 25 000 kvadratmeter att bygga på.
Ärendet ska upp i kultur- och fritidsnämnden nästa vecka, därefter kommunstyrelsen. Planen är att kunna ha hallarna klara år 2030.
Det här ger oss helt andra förutsättningar att utvecklas och förlänga säsongen.
De nya hallarna
En träningshall: Enkel hall för cirka 150 åskådare. Kan användas för spel i lägre serier, juniorishockey, konståkning eller för allmänheten. Hallmått: ca 90x50 meter, minst 4500 kvm.
Större ishall: Byggs för cirka 400 åskådare. Medger matchspel upp till division 2, J20 Elit och J18 allsvenskan. Hallmått: ca 100x66meter, minst 6600 kvm.
Bandyhall: Cirka tre gånger större isyta jämfört med ishockeyns spelyta, vilket gör det möjligt att sektionera ytan för olika typer av isträning och/eller åkning för allmänheten. Läktare för 1000 åskådare med möjlighet för att tillskapa fler läktarplatser vid behov, med kapacitet på 1500 platser. Hallmått: ca 135x75 meter, inklusive personal- och serviceutrymmen.
Källa: Värmdö kommun
"Det här är ett jättestort och viktigt projekt som vi vill få i hamn, och en enorm satsning på barn och unga", säger Miranda Ahlers ©, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Här med Carl Kangas (S), ordförande i kommunstyrelsen, på Sveviatomten som kommunen äger och vill bygga nya isarenan på.
Eva Tontström