– Vi är vana att hantera sådana här situationer, säger Ebba Zeno, enhetschef på Österåkers kommuns utbildningsförvaltning.
I somras förlorade fristående Sparre gymnasium i Täby sitt tillstånd sedan Skolinspektionen funnit ”allvarliga och omfattande brister i utbildningen”.
Många påverkas
Bland de drabbade: 43 elever från Österåker som skulle börja årskurs 2 och 3 hösten 2024.
Vad var kommunens ansvar i det läget?
– Det är att erbjuda dessa elever utbildning när de inte har en plats, men man har inte vetat hur beslutet skulle bli.
Numera går ungefär hälften av de 43 eleverna på fristående Skärgårdsgymnasiet i Österåker, sedan de i augusti erbjudits plats där genom kommunen.
Resten är troligen kvar på Sparre gymnasium eftersom skolan överklagat Skolinspektionens beslut som därför inte hunnit börja gälla.
– Jag har ingen information om de övriga, men jag tror de flesta andra är kvar på Sparre, säger Ebba Zeno.
Väntar på prövningstillstånd
Bland Skolinspektionens kritik mot Sparre gymnasium var att skolan brutit mot bestämmelser om garanterad undervisningstid så att vissa elevers undervisning inte ens motsvarade heltidsstudier.
Sedan dess har företaget Upplevelse Utbildning i Täby som driver Sparre överklagat två gånger och väntar just nu på prövningstillstånd hos Kammarrätten.
På Skärgårdsgymnasiet i Österåker, som i huvudsak är ett yrkesgymnasium, finns även samhällsvetenskapliga programmet. Skolan har även ansökt om att få utöka undervisningen till ekonomiprogrammet för att kunna ta emot samtliga elever från Sparre.
– Det är så vi räknar med att det ska bli, säger Ebba Zeno.