Privata duschbås ska få eleverna på Dagy att delta mer under idrotten.
Det var budskapet förra veckan under invigningen av de 55 nya privata duschbåsen och de två nya gemensamma omklädningsrummen.
Eleverna Mitt i pratade med var glada över sina nya, fina omklädningsrum. Samtliga instämmer i skolledningens bild att en del tycker det är jobbigt med gemensamma duschsalar.
Klasskamraterna David Koskull, David Almer och William Lundén från E22C är på väg till sin idrottslektion – Det här blir bättre, säger de.
– Det är skönt att det är mer privat, det tycker nog många, säger David Koskull.
Till vänster är de privata duschbåsen, som är dimensionerade för en person i taget.
Mikael Andersson
22 miljoner kronor
Rektor Fredrik Nordlander har länge jobbat i skolvärlden och sett utvecklingen: Att färre, och färre elever vill byta om till skolidrotten.
Jobbar ni samtidigt med att prata med eleverna, om den här känslan att inte vilja byta om med andra?
– Självklart. Det pågår hela tiden en dialog mellan lärarna och eleverna, men det är också något vi tittar på att förstärka. Exempelvis att ha rundvandringar för att eleverna ska känna sig tryggare.
Han berättar att de övervägde att behålla de gemensamma duschutrymmena.
– Ja, av ekonomiska skäl hade det varit bättre att renovera och bara göra det mer fräscht.
– Men vi hade ganska omfattande elevundersökningar. Då såg vi tydligt att vi skulle kunna göra så, men då får vi inte med eleverna.
Varför tror du det är så?
– Jag sitter inte på den forskningen. Men jag kan konstatera att det är allt fler, där jag har jobbat, som inte vill byta om. Det är inte en trend vi är ensamma om heller.
– Jag tror att ungdomarna lever i en värld där allt kan filmas, spelas in, precis när som helst. Det finns nog en skräck kring det och sociala medier.
Kan vara obekvämt
Lisa Andersson, Ella Axelsson och Matilda O'Connor berättar att i deras klass så väljer kanske hälften att inte byta om, beroende på vad det är för typ av gymnastiklektion. De tror att fler nu kanske väljer att delta mer.
– Jättekul att det nu är invigt, säger Lisa Andersson.
Daniel Kalles-Pettersson: "Känns jättekul. Helt rätt i tiden" säger idrottsläraren.
Mikael Andersson
Daniel Kalles-Pettersson har varit idrottslärare sedan 2004. Han menar att det här är framtiden.
– Ja, ungdomarna vill ha sitt privata. Förhoppningsvis ska fler elever känna sig bekväma med att byta om till gymnastiken, säger han.
Blev värre efter pandemin
Han berättar att det kan se ut olika ut i klasserna, där det kan finnas mindre eller större grupper som inte vill byta om. När pandemin kom blev det allt mer vanligt.
– Efter det har det varit svårt att gå tillbaka.
Han svarar även på frågan om något går förlorat, när de gemensamma duscharna försvinner. Som att unga ska lära sig respektera varandra i omklädningsrummen eller gemenskapskänslan i klassen.
– Nej, den klassiska miljön finns kvar. Det går att byta om tillsammans, men sedan finns alltid alternativet att byta om själv om man vill det, säger han och tillägger:
– Problemet innan har varit att det var svårt att komma undan om man vill vara själv. Nu kan man det.
"Skönt att gå undan"
Klasskamraterna Melvin Molinder, Elmo Kjäll och Kristian Stjärnström är på väg från idrotten, efter att ha tränat inför den årliga 'Gåskampen' på skolan.
De tror också att fler kommer att byta om, duscha och delta.
– Det är skönt att man kan gå undan nu om man vill, säger Elmo Kjäll.
Melvin Molinder, Elmo Kjäll och Kristian Stjärnström instämmer i att en del på skolan tycker det har varit obekvämt med gemensamma duschsalar. Bra att man kan gå undan privat, säger de.
Mikael Andersson