Det var minusgrader och snön låg tung när Frixos Papadopoulos med familj kom till Tyresö. Året var 1975 och de flydde från kriget på Cypern. De hade tunna kläder, var vana vid värmen och hade hela livet packat i bilen. Frun Maro Papadopoulou gick inte ut på en månad på grund av kylan.

I början körde Frixos Papadopoulos runt i sin folkabuss och levererade Fontana-juice till butiker i Sverige.

I början körde Frixos Papadopoulos runt i sin folkabuss och levererade Fontana-juice till butiker i Sverige.

Fontana

49 år senare sitter hela familjen på sonen Loizos Papadopoulos kontor i Fontanas lokaler i Södra Lindalens industriområde. Frixos Papadopoulos lämnade över rollen som vd för företaget till sonen för tolv år sedan. På pappret är han pensionär, men enligt barnen ser inte verkligheten riktigt ut så.

– Du är fortfarande arbetsnarkoman pappa, säger dottern och vice vd:n Corina Papadopoulou och klappar sin pappa på axeln.

Blev populärt

Fontana, företaget som är mest känt för att importera grekisk och cypriotisk mat, är Frixos Papadopoulos framgångshistoria. Efter att ha jobbat nästan dygnet runt med fem jobb under de första åren i Sverige testade han att importera en container juice från Cypern. På den tiden, 1978, fanns det bara apelsin- och äppeljuice i Sverige.

Juicen sålde bra och två år senare importerade han grekisk olivolja, oliver och fetaost för första gången till den svenska marknaden. För 40 år sedan tog han hit den första halloumin och enligt familjen är Sverige det land efter Cypern där det äts mest ”gnisselost” per capita. Därav hans smeknamn: Halloumi­kungen.

– Jag trodde till hundra procent att det skulle bli stort, med min envishet och pengarna vi lade på reklam. Men inte så stort, säger han.

Lagret och kontoret i Tyresö har byggts ut fem gånger  i takt med att försäljningen har ökat.

Lagret och kontoret i Tyresö har byggts ut fem gånger i takt med att försäljningen har ökat.

Pekka Pääkkö

Bor kvar i Tyresö

Plötsligt ser Loizos Papadopoulos en bil han känner igen ute på parkeringen. Det är hans mamma Maro som kommer med hembakad morotskaka. Att familjen fortfarande äger och driver företaget är viktigt för att värde­orden ska efterföljas. Flera av dem står uppradade i trappan på kontoret: var ärlig och brinn för det du gör.

– Värderingar är väldigt viktigt, därför beslutade vi att jag skulle ta över som vd för att säkerställa att de drivs vidare, säger Loizos.

– För oss är kvalitet A och O. Vi vill jobba med familje­leverantörer där både djur och människor mår bra och vi vägrar tumma på kvaliteten. Vi behöver inte vara störst men vill vara bäst på det vi gör, tillägger Corina Papadopoulou.

Företaget har aldrig flyttat från Tyresö, bara byggt ut lagret. Från vänster: Loizos Papadopoulos, Maro Papadopoulou, Frixos Papadopoulos, Corina Papadopoulou.

Företaget har aldrig flyttat från Tyresö, bara byggt ut lagret. Från vänster: Loizos Papadopoulos, Maro Papadopoulou, Frixos Papadopoulos, Corina Papadopoulou.

Pekka Pääkkö

Lagret och kontoret som tidigare var 800 kvadrat­meter har nu byggts ut till omkring 3 500. Och de är långt ifrån klara med utvecklingen. För några år sedan köpte de en halloumifabrik och nästa steg blir att satsa mer på export.

För efter alla år och framgångar är och ska Fontana och familjen vara kvar i Tyresö.

– Vi har haft det jättebra här, vi bor i en bra kommun och jag är glad att vi hamnade här, säger Frixos Papadopoulos.