Städerskan Liubov Melnyk från Spånga har precis stampat av sig snön och gått in på MY smash burger & kebab.

Hon pratar i telefon, men lyckas ändå beställa en cheeseburgare med pommes att ta med från ägaren Mehmet Yildiz.

Liubov Melnyk tar med sig en cheeseburgare med pommes att få i sig innan jobbpasset.

Liubov Melnyk tar med sig en cheeseburgare med pommes att få i sig innan jobbpasset.

Filip Magnusson

– Jag jobbar här i området. Det är första gången jag är här, jag gillar hamburgare så nu hoppas jag det är bra, säger Liubov och skrattar.

Svarta handskar och smash-järn

Det är en torsdag i januari i Södra Ängby och det närmar sig lunchtid.

– Sushi och thai var inte riktigt min favorit, det känns perfekt med detta i stället, säger Liubov som minns förra restaurangen.

Mehmet Yildiz och Ogabek Akmirzayev smashar (trycker) burgarna mot stekbordet med ett 1,5 kilo tungt smash-järn. De steks knappt en minut på varje sida innan de serveras i bröden.

Mehmet Yildiz och Ogabek Akmirzayev smashar (trycker) burgarna mot stekbordet med ett 1,5 kilo tungt smash-järn. De steks knappt en minut på varje sida innan de serveras i bröden.

Filip Magnusson

Bakom kassan har Mehmet och hans ende heltidsanställde Ogabek Akmirzayev fått flera beställningar på kort tid.

Deras svarta gummihandskar är påtagna, de tar ut färsbollarna en efter en från köket och trycker med de speciella smash-järnen ned köttet mot stekbordet med tunt papper emellan.

– 50 sekunder gäller på varje sida, berättar Mehmet.

Ogabek Akmirzayev och Mehmet Yildiz har ett hemligt sätt att salta och peppra burgarna på som de inte visar, men som de menar ökar saftigheten.

Ogabek Akmirzayev och Mehmet Yildiz har ett hemligt sätt att salta och peppra burgarna på som de inte visar, men som de menar ökar saftigheten.

Filip Magnusson

Det var den 5 december som han slog upp dörrarna i den gamla thai- och sushirestaurangen vid Ängbyplan.

Flyttade från Turkiet 2010

Drömmen om egen restaurang hade han haft sedan han som 20-åring lämnade Turkiet och flyttade till släktingarna i Stockholm. Det var 2010.

– Jag såg Blocket-annonsen i somras och slog till direkt, jag sade upp mig från 08 burger & kebab i Kärrtorp, renoverade några veckor i november och blev klar tidigare än folk trott.

Mehmet Yildiz utanför sitt MY smashburger & kebab vid Ängbyplans t-banestation.

Mehmet Yildiz utanför sitt MY smashburger & kebab vid Ängbyplans t-banestation.

Filip Magnusson

Omsorgsfullt lägger Mehmet cheddarost och röd chili på en av burgarna.

Efter 10 år på Åkermyntan pizzeria och Husmans i Hässelby, kändiskocken Erik Videgårds Rebel kitchen i Vällingby och till sist 08 burger & kebab beslutade Mehmet att chansa.

– På 08 i Kärrtorp var smashburgare vår grej. Där föddes mitt intresse.

Tuffa tider

Inflation, skyhöga räntor, ekonomisk kris – och populära gourmetburgarrestauranger som tvingas stänga och kedjor som begärs i konkurs.

Det har varit verkligheten senaste året i landet för en stor del av branschen.

Burgarhajpen är död – så har det låtit.

Mehmet Yildiz tycker att en bra smashburgare beror på ett antal faktorer. "Ett bra kött, bra bröd och egna såser. Sen måste du smasha perfekt, varken för mycket eller för lite. Burgaren måste vara saftig", säger Mehmet.

Mehmet Yildiz tycker att en bra smashburgare beror på ett antal faktorer. "Ett bra kött, bra bröd och egna såser. Sen måste du smasha perfekt, varken för mycket eller för lite. Burgaren måste vara saftig", säger Mehmet.

Filip Magnusson

– Du kan få en nota på 250 kronor för en burgarmeny på en av gourmetburgar-kedjorna i dag. Det håller inte i tuffa tider. Vi vill halvera de priserna, säger Mehmet.

Har du råd med det?

– Jag har jag inga höga omkostnader eller massa personal. Kalkylerna har fungerat första månaden, vi har haft en hel del kunder och vi försöker ligga lågt i pris. Några av mina saker är dock dyrt. Som kebabköttet från Danmark,

Ett matbud kommer inom restaurangen för att hämta en burgar-beställning.

Ett matbud kommer inom restaurangen för att hämta en burgar-beställning.

Filip Magnusson

Burgarna på MY består av högrev och bringa.

Kebaben av innanlår och högrev, gyrosen av grisrevben.

Mer burgare än kebab

Under denna lunch är det bara en kebab som beställt – annars bara burgare.

– Jag trodde faktiskt kebab skulle säljas mer än burgare i Ängby. Hajpen verkar inte över, säger Mehmet och skrattar.

My burger and kebab Bromma.

My burger and kebab Bromma.

Filip Magnusson

Du verkar inte orolig trots att många andra burgarhak i landet stänger?

– Nej, för jag vet vad vi serverar och vad vi gör. Men vad som helst kan såklart hända.