Släpande ljud, dova dunsar, höga smällar och skrapanden. Henrik, som bor i en lägenhet i Hägersten, har länge plågats av oljud från grannar ett par våningar under. Periodvis har det pågått i timmar, berättar han.
– Det kan låta som om någon släpper ett tungt föremål, släpar runt resväskor och flyttar på möbler. Om det vore någon gång ibland skulle jag inte klaga men det här har pågått dagligen.
Problemet började för ungefär ett år sedan. Först var det även kvällar och in på natten, senare mest dagtid.
– Jag jobbar hemifrån så det är svårt för mig. Jag har fått lugnande utskrivet för att klara det. Mina barn har också undrat vad som pågår, berättar Henrik, som egentligen heter något annat.
Har spelat in ljud
När Mitt i besöker Henrik är det tyst. Men han spelar upp långa filmklipp från trapphuset, där ljuden hörs. Han har också knackat på hos grannar, som har bekräftat att de hör ljuden, och hos dem han anser stör, men de har nekat.
– Jag har skickat in min dokumentation till Familjebostäders störningsutredare. Men inget har hänt. Efter ett halvårs störningar berättade han att de inte ens hade pratat med de som bor där. Det är så dåligt, säger Henrik.
Satte upp lapp
Men Familjebostäder menar att det är svårt att agera. I slutet av februari satte man upp en lapp i trapphuset, där man bad de som stördes att kontakta hyresvärden. Det gav inte napp.
– Vid den typen av störningar är det vanligt att det anmälts av flera grannar och kunnat styrkas av personal på Familjebostäder eller Störningsjouren. Det har inte skett i detta fall, skriver kommunikationchefen Lott Jansson.
Hon skriver också att inspelningar kan hjälpa men det är inte tillräckligt, eftersom det är svårt att bedöma ljudet i dem och avgöra varifrån det kommer.
Det är nedslående besked för Henrik. Han menar att grannarna är konflikträdda och att det är därför bara en av dem bekräftat störning för värden. Han vill att hyresvärden ska prata med dem som bor i lägenheten. Svaret från Familjebostäder är att man behöver stöd från fler grannar och från Störningsjouren för att göra det.
"Då förs dialog med den som stör och om det inte går att komma tillrätta med situationen underrättas socialtjänsten", skriver Lott Jansson.
Allvarligast sena tider
Mikael Areskog är processjurist på Hyresgästföreningen. Han berättar hyreslagen ser allvarligare på störningar sena kvällar och nätter. Dagtid får hyresgäster tåla mer.
– Man får störa på dagtid, men inte för länge. Det är ok att spela piano högt i en timme men inte i fyra timmar. En hund kan skälla ett tag, men inte timme ut och timme in, säger han.
Bevisläget blir sämre när grannar inte sluter upp. Mikael Areskogs råd är att försöka ha en dialog med hyresvärden.
– Om det inte hjälper kan vi gå in med en ansökan till hyresnämnden, om att ålägga värden att vidta åtgärder. Men eftersom det kan leda till uppsägning måste vi vara helt säkra på att det rör sig om allvarliga störningar.
Henrik är inte ute efter att få någon vräkt, han vill bara ha lugn och ro.
– Som hyresgäst ska jag inte behöva ha det så här, säger han.