Under veckan pågår en bojkott av livsmedelsjättarna Ica, Hemköp, Willys, Coop och City Gross. Initiativet har fått stor spridning och Facebookgruppen för bojkotten har just nu omkring 3 500 medlemmar.
I februari steg matpriserna med 1,8 procent jämfört med januari och 3,9 procent jämfört med februari i fjol, enligt SCB:s Konsumentprisindex. Kaffe, te och kakao men även mejerivaror blev betydligt dyrare.
– Priset på smör steg med 4,7 procent i februari jämfört med månaden innan. Sett över ett år har smörpriset ökat med 26 procent. Mjölk och ost blev också dyrare, säger Carl Mårtensson, statistiker på SCB, på myndighetens hemsida.
Sevilay Yagcis dotter uppmanade henne att bojkotta mataffärerna under vecka 12.
Annika Staf
Sevilay Yagcideltar i Handen deltar i bojkotten. Hon och familjen handlade från olika affärer veckan innan för att ha ett förråd för kommande vecka.
– Nu blev jag skickad av jobbet för att handla fika och frukt, men personligen kommer jag inte att handla under veckan, berättar hon.
Det var Sevilay Yagcideltars dotter som hörde om bojkotten i sociala medier.
– Det är hon som är ung och driven som fått familjen att bojkotta affärerna. Det är bra att det uppmärksammas och jag hoppas att matkedjorna tar det på allvar.
Veijo Pirskanen försöker handla så lite som möjligt under veckan, men menar att det är svårt att helt avstå.
Annika Staf
Kaffepriserna har fått Veijo Pirskanen att börja jämföra priser i olika butiker. Han bor ensam och lägger 3000 kronor på mat varje månad.
– Matkedjorna säger att de behöver höja priserna på grund av världsläget, men samtidigt tar de ut stora vinster. Det är skamligt.
Det är alldeles för dyrt för mig som ensamstående med låg inkomst.
Sjätteklassarna Lilly, Stella, Elsa och Noelia har sett om bojkotten på sociala medier, men har inte valt att hänga på. De har snarare valt att avstå från att handla specifika varor som blivit extra dyra den senaste tiden.
– Det har blivit asdyrt med Marabou. Förut kunde en chokladkaka kosta typ 20 kronor och nu är det nästan det dubbla, säger Elsa.
– Jag köper inte Marabou längre, inflikar Stella.
Pernilla Gunnarson handlar bara nödvändiga varor.
Annika Staf
Kaffe, grönsaker och läsk har strukits från Pernilla Gunnarsons inköpslista. Kaffet är för dyrt och läsken menar Pernilla är ett onödigt köp. Hon köper fortfarande grönsaker, men håller noga koll på priserna och jämför mellan olika butiker innan hon handlar.
Hur mycket pengar lägger du på mat varje månad?
– Den här månaden var det lite över min budget, 1500 kronor. Det är alldeles för dyrt för mig som ensamstående med låg inkomst.
I Hökarängen har en Ica-handlare i veckan bjudit in kunder till att prata om matpriserna.
– Kritikerna drar oss alla över en kam och säger att vi är multimiljonärer och tar överpriser. Men Ica är ingen kedja – vi är fria handlare i samverkan. Jag äger min egen butik och jobbar 60-70 timmar i veckan för att överleva. Det är stor skillnad på min butik och Ica Kvantum, säger handlaren Mattias Kjellgren.
Kim Engblom, pressansvarig för Ica Gruppen AB, säger att företaget förstår kundernas frustration men påpekar att det har blivit dyrare att odla, producera, förpacka och transportera mat, samt att driva butik.
"Pris är och kommer att fortsätta vara en viktig faktor för kunderna. Alla inom ICA jobbar intensivt för att ta ansvar för att långsiktigt och hållbart dämpa matpriserna, både centralt och ute i landets ICA-butiker," skriver Kim Engblom i ett mejl.