Flera gator och torg görs om under sommaren och piffas till med möbler, grönska och aktivitetsytor. Det är en del av projektet Levande sommar som startade 2015, då med två sommargågator. Det har växt till att omfatta 43 platser.
– I många år har parkering och bilar prioriteras i gaturummet, samtidigt som människors behov att kunna vistas där negligerats. Det handlar om att skapa en balans mellan gaturummets funktion som transportrum och vistelserum, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Nya platser i år är Hässelby torg, Jakobsgatan, Kornhamnstorg, Mälartorget, Medborgarplatsen, Skarpnäcks torg och Sätratorget. Generellt satsas det i år ännu mer på grönska och växter än tidigare.
Swedenborgsgatan på Södermalm är årligen återkommande som sommargågata.
Åsa Sommarström
150 p-platser försvinner
Förändringen av Kornhamnstorg och Mälartorget är en del av den större omvandlingen av Gamla stan till en stadsmiljözon, som Mitt i tidigare skrivit om. Kritik har riktats mot det, bland annat med argumentet att det skulle göra det svårare att parkera.
Nu gör staden slag i saken och i slutet av maj tas runt 150 p-platser bort. Det är samtliga som finns i västra Gamla stan och en tredjedel av dem som finns på Skeppsbron.
– Det finns flera skäl till att renodla parkeringen i Gamla stan, att samla det vid Skeppsbron. Då slipper man trafiken som uppstår när folk letar plats.
Lars Strömgren vill uppmuntra folk till att använda alternativa transportsätt, att ha bilen i garage om den inte används ofta och att i första hand underlätta för att transporter.
– Gamla stan är allas vår stadskärna och det finns ett behov av att göra mer av våra kajer. Då måste vi prioritera.
Fem platser utgår
Medborgarplatsen är populär för häng under sommaren, med bänkar, uteserveringar och matvagnar. Men den ska levandegöras än mer. Tanken är att det ska väga upp för att Söderhallarna har stängt.
– Det blir ännu mer grönska och sittplatser för alla åldersgrupper.
Annars görs i stort samma platser som 2023 om, men David Helldéns torg, Hjulsta torg, Pilottorget, Skärholmens torg och Östermalmstorg försvinner.
– Vi testar många platser och är öppna inför att allt inte fungerar överallt. Vi måste våga experimentera med stadsutvecklingen.
Budgeten för projektet 2024 är 32 miljoner kronor. Officiellt beslut om sommarplatserna ska tas i trafiknämnden 15 februari.