– Det är en budget med fokus på att säkra välfärden och tackla klimatkrisen, bygga ett jämlikt och tryggt Stockholm, där det går bra för alla barn, säger finansborgarråd, Karin Wanngård (S).

Sittande regering får under presentationen flera kängor från stadens ledande politiker.

– Vi prioriterar välfärden och klimatet som regeringen övergivit, säger Wanngård.

Den stora nyheten har redan kommunicerats: Skattehöjningen med 24 öre per intjänad hundralapp.

– Alternativet hade varit 1 400 färre välfärdsanställda, säger Karin Wanngård.

Oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) kallar det djupt oansvarigt att höja skatten.

– Jag skulle vilja se Karin Wanngård förklara och försvara höjningen för den ensamstående mamman som just nu oroar sig över hur hon ska kunna köpa vinterskor till sina barn. Karin pratar om att kostnadskrisen är jobbig för välfärden men verkar helt ignorant inför att stockholmarna också lever med kostnadskrisen, säger han.

Skulderna skenar

Enligt Wanngård är nästa års budget stabil, men framtiden är enligt henne beroende av en regering som höjer statsbidragen.

– Jag hoppas verkligen att regeringen ser att de ska vara med och finansiera den välfärd de pratar om.

Moderaterna har de senaste veckorna kritiserat staden för att låta skulderna skena. Stockholms stads skuld närmar sig snabbt 100 miljarder kronor. Bara sedan årsskiftet har den ökat med 5,8 miljarder. Och det är en skuldsättning som kommer påverka stockholmarna.

– Med den här budgeten får vi ner skulden med 2,2 miljarder och det påverkar ju ränteprognoserna. Tyvärr gör det också att vi får skjuta en del projekt till framtiden, säger finansborgarrådet.

Den aviserade skattehöjningen menar majoriteten ska stärka välfärden, inte minst skolan. Man ska också investera i idrott. Man höjer till exempel stödet till idrottsföreningar och avsätter mer pengar för att öppna upp skolidrottshallar på kvällar och helger. Mest stöd ska gå till de socioekonomiskt svaga områden där idrottandet är som lägst.

Det totala budgetutrymmet för staden landar på 63 miljarder, vilket går att jämföra med förra råets 61 miljarder.

Texten uppdateras...