Tre personer har fått förbud mot att röra sig i Larsberg och Högsätra.

Det har polisen på Lidingö med stöd av åklagare slagit fast. Detta efter att en ny lag har trätt i kraft.

– Det gäller primärt narkotikarelaterad brottslighet. Vi bedömer att personerna nyttjar narkotika och med stor sannolikhet även säljer, säger Thommy Brännström, kommunpolis på Lidingö.

– De kan också kopplas till annan brottslighet som skapar otrygghet i området.

Vistelseförbudet gäller under ett halvår, därefter kan polisen begära att få det förlängt.

– Man kan ju tycka att det är lite vansinne – att det här personerna bara flyttar sin kriminalitet någon annanstans. Kanske blir det så, vi kan i viss mån redan se att det har skett. Men syftet är att de ska upphöra med sin kriminalitet, och att det dessutom ska bli lugnare och tryggare i området.

Enligt polisens statistik har personerna påverkat framför allt Larsberg och Högsätra negativt.

– Människor har reagerat på att de sett någon form av narkotikahantering och även att personerna upplevs skapa otrygga situationer och bidra till andra kriminella handlingar, såsom att mycket cyklar har försvunnit. Primärt kopplas de dock till narkotika.

Är det här ett försök att slå ut narkotikahandeln i områdena?

– Ja, syftet är att minska narkotikahandel och öka tryggheten. Vi vill så klart inte ha någon narkotikahantering alls i samhället, men det är en utopi.

Om personerna bor i områdena de inte får vistas i, vad händer då?

– Då får de något som kallas "korridorer" att röra sig i. Exempelvis promenaden mellan en busshållplats och hemmet. Sådana lättnader måste finnas.

Ny lag

Det var den 1 februari i år som den nya lagen om vistelseförbud trädde i kraft. Kortfattat innebär den en möjlighet för rättsväsendet att begränsa att en person som främjar grov brottslighet ska få vistas på vissa platser, utan att personen har dömts för brott.

Vistelseförbudet riktar sig mot enskilda individer över 15 år, och det är åklagare som beslutar om åtgärden efter en anmälan från polisen.

Överträdelse av vistelseförbud kan bestraffas med upp till ett års fängelse.